Autechre (UK) Live, Haswell (UK), Rob Hall (UK), Didjit (UK)

Helyszín: 
Jegyár: 
3500 Ft, 3000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. március 29. 20:00 - hétfő

Két évvel első budapesti fellépése után ismét hazánkba látogat a kísérleti elektronika egyik legfontosabb, klasszikus és úttörő zenekara, a manchesteri Autechre.

A duó neve – a tagok minden tiltakozása dacára – összeforrt az úgynevezett IDM (Intelligent Dance Music) stílusirányzattal, bár az Autechre egész pályafutása a kliséktől való menekülésről szól. A kilencvenes évek óta meghatározó formáció mostani fellépésének különös aktualitást ad az a tény, hogy új, tizedik nagylemeze pár nappal A38-as akciója előtt jelenik meg.

Egy 23 éves (!) zenekar, pontosabban duó, ami a mai napig a zenei megújulás szinonimája. A brit Autechre, Rob Brown és Sean Booth formációja a nyolcvanas évek vége óta töretlenül és eltántoríthatatlanul járja saját útját. A manchesteri urak rendkívül tudatosan és következetesen kerülik a kliséket, és állítják össze sorban zörejekből, ambientből, hol gyermeki naivitású, hol professzori bonyolultságú dallamtöredékekből, minimálból, brutálbonyolult ritmusképletekből és jó adag véletlenből épülő szónikus építményeiket. Ezernyi zenésznek, producernek és stílusirányzatnak mutattak utat, mindenekelőtt azzal az elvvel, hogy az elektronikus zenében nincsenek korlátok és megkötések. Az Autechre fantasztikusan gazdag muzsikája a végtelen szabadság világa – amit az is kiválóan jelez, hogy még arra sem adnak útmutatást, hogy hogyan is kell ejteni duó nevét. Az Autechre új, tizedik nagylemeze március végén jelenik meg, ezért aztán budapesti fellépése igazán aktuális. És persze mi lenne alkalmasabb az Autechre vaksötétben elhangzó, rafinált, elszállós szettjének bemutatására, mint az A38 hangrendszere?

Hirdetés