A metálzene földjéről

Helyszín: 
Időpont: 
2010. április 1. 0:00 - csütörtök - 2010. május 9. 0:00 - vasárnap

A Néprajzi Múzeum (M)ilyenek a finnek? című kiállításához kapcsolódóan kamarakiállítás nyílik "A metálzene földjéről" címmel.

Napjaink egyik legismertebb finn kulturális exportcikke a metálzene. Finnország sikere a műfajban az ország és a finn kultúra egy újabb, kortárs sztereotípiáját hozta létre. A finn metálzene az 1990-es évektől népszerű a nemzetközi zenei életben, az ország együttesei számos heavy metal típust képviselnek. Finnországban is rendszeresen hallhatók a rádióban, a zenei toplisták élén, hokimeccsek szünetében, illetve számos alkalommal ők képviselték az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon (2006-ban a Lordi győzött a versenyen). Az együttesek egy része a hagyományos finn kultúra elemeit (Kalevala, népmese és népzene) alkalmazza, speciális szimbolikát használ, bizonyos fokig Finnországotés a finnséget képviseli. Másik része a hagyományos témáktól és a finnségtől is eltávolodva inkább nemzetközivé válik. A külső szemlélő számára is látható jegyekkel ellátott, azaz a finn metálbandákhoz kapcsolódó ruhák, kiegészítők viselése Magyarországon is hétköznapi dolognak számít, az utcán sétálva, vonaton ülve, fesztiválokon járva a finn metálzenéhez köthető ruhákat viselő fiatalokkal lehet találkozni. A ruhadarabok, kiegészítők általában a zenekar logójának és lemez-, később CD-borítójának reprodukciói, koncertturnéhoz kapcsolódó termékek. A kiállítás ezeket a tárgyakat és más, személyes ereklyéket hív segítségül ahhoz, hogy a finn metálzenét, speciális stílusjegyeit és Finnországhoz való kötődését bemutassa.

Tulajdonképpen még mindig megmagyarázhatatlan az a tény, hogy miért alakul rengeteg heavy metal együttes Finnországban, és miért van olyan sok finn együttes a nemzetközi élvonalban. A legkézenfekvőbb magyarázatnak a finnekre jellemző elfojtott szenvedély, depresszió, sötétség, őszinteség és keserűség tűnik. A kamarakiállításon bemutatott együttesek Finnország egy másik, újabb oldalát hangsúlyozzák: egyfelől még mindig az erdő népével, a Kalevalával találkozunk - azonban az is megmutatkozik, hogy saját hagyományaikból miként teremtenek új zenei stílusokat, illetve a nemzetközi zenei trendeket hogyan adoptálják finn módon az együttesek. Másfelől a finn metál által képviselt zenei, szöveges és vizuális világban visszaköszönnek mindazok a jegyek, melyekkel a Finnországra jellemző sztereotípiákban találkozhattunk (erdő, tó, szauna, sötétség, minőség), ezáltal valamilyen szinten azokat is reprodukálják, új tartalommal töltik meg.

Hirdetés