Idén májusban a National Geographic különleges gasztrokalandra hívja a nézőket az Oscar®-jelölt, Emmy®- és Golden Globe®-díjas színésszel, Stanley Tuccival, aki Olaszországot járja be a „Stanley Tucci: Az olasz konyha nyomában” (Tucci in Italy) című sorozatban.
Kevés nagyrabecsültebb tagja van a magyar borásztársadalomnak, mint Lőrincz György, az egerszalóki St. Andrea borászat alapító-vezetője, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy tavaly a Magyar Bor Akadémia őt választotta Az Év Bortermelőjének.
Lőrincz György 1999-ben kezdett a borászkodásba, és pár év alatt lenyűgöző életművet hozott létre. A jelenlegi szőlőbirtok alapjait 2002-ben tette le, hogy 2008-ra közel 40 hektár elsőrangú területen gazdálkodjon. A borászat népszerűsége nem véletlen: a borászatból doktorált Lőrincz György egyszerre alapos elméleti és hatékony gyakorlati szakember, aki egyszerre tartja szem előtt a szőlőterület, az Egri Borvidék hagyományait és jellegzetességeit, a kreativitást, az „eredeti, nagy borok” iránti vágyat, és a minőséget. A St. Andrea borai szinte kivétel nélkül kopromisszummentesek, saját kategóriájukban a csúcsminőséget képviselik.
A borokhoz illeszkedő menüsort az A38 Hajó chefje, Vipler György állította össze. Vipler György 1964-ben született Keszthelyen. Pályáját szülővárosában kezdte, Kaposváron és Veszprémben folytatta, majd egy soproni étterem konyháján szerzett elismerést a helyi ínyencek között, főleg vadételeivel. Ezek után saját vállalkozásba kezdett Válluson, a Keszthelyi-hegységben, hogy később Budapesten folytassa munkáját a Carne di Hall és a Lou Lou éttermekben. 2007 óta az A38 Hajó chefje.
Az est házigazdája Kántor Endre újságíró és borszakíró lesz, és a vacsorán természetesen részt vesz dr. Lőrincz György és Vipler György is.
Menüsor:
- Egri St. Andrea Akutyafáját 2008
- Zöldséges, gyümölcsös túróhab
- Egri St. Andrea Boldogságos 2008
- Ananász és mangó levében párolt vajhal, pirítottmogyorós salátaágyon
- Egri St. Andrea Pinot Noir 2007
- Jakob kagyló tagliatellével
- Egri St. Andrea Áldás Bikavér 2006/2007
- Kacsamell rozé, karamell és szalonnás céklarétes
- Egri St. Andrea Merengő Bikavér 2007
- Marhaszelet és királyrák duó édesburgonyacsipsszel, szedermártásban