2018. június 20. - szerda

2010 hímes tojás 2010-ben

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. április 5. 10:00 - 12:00

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész 2010 darab saját készítésű, kézzel írt hímes tojása köszönti a 2010-es év húsvétját Pécsett. A rendkívüli kiállítás 2010. április 5-én 10-12 óráig, húsvét hétfőn tekinthető meg a Dóm téren (eső illetve szél esetén a Dómmúzeumban).

Az óriás fészekben elhelyezett, különböző népi motívumokkal díszített piros tojások minden darabja egyesével is népművészeti értéket képvisel, így együtt azonban a Kárpát-medence főbb tojásmintáinak gazdagságát is bemutatja.

Mosonyi Éva anyai nagymamájától, Kungl Mihálynétól tanulta a hagyományos, viasszal írt tojások készítésének módját és kékesdi mintakincsét. Ezt immár családi örökségként őrzi és fejleszti tovább. 2007-ben 1500 darab hímes tojását magyar rekordnak minősítették.

Amikor kihirdetésre került, hogy Pécs lett az egyik Európa Kulturális főváros 2010-ben, határozta el, hogy 2010-re készít 2010 darab olyan hímes tojást, melyek - a tojásdíszítés Kárpát-medencei mintáiból kiindulva - mind különböznek egymástól. Ennek a 4 éves munkának az eredménye ez az óriás fészeknyi, 2010 darab írott tojás.

A Magyar Posta alkalmi bélyegzőt készít erre az alkalomra, s a helyszínen kapható lesz a 2008-as Mosonyi Éva munkáiról készült forgalmi bélyeg is.

Mosonyi Éva tojásfestés

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

A kiállításon

Február 15. óta várja a nagyközönséget a lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.