2018. június 19. - kedd

Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Knoll Galéria
Időpont: 
2010. április 8 - 2010. május 29
Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni, 2010, video-still

Gőbölyös Luca “Férjhez akarok menni” c. munkája népszerű média- és publikációs formákat, ill. a hagyományos - kis közösségeken, családi struktúrákon keresztül terjedő, s a párválasztás nehézségeit megkönnyíteni szándékozó – „tudás“ rituáléinak formáit ötvözi és ütközteti ironikus módon.

A tradicionális szerelmi varázs-praktikákba a magyar hajadonokat részletekig beavató, öt epizódból álló tv-műsor (főző-show) egy párkapcsolat egész várható folyamatát modellezi az események sorrendisége szerint: megtalálni az igazit, elbűvölni és magunkhoz láncolni, férjhez menni, ha elhagy visszaszerezni, és elveszejteni - ha mégsem kell.

Ám egy igazi főző-show végén az elkészített receptek kép formájában, a hozzávalók listáját és az instrukciókat tartalmazó szöveges csendéletként is megjelennek, nem beszélve a műsort követően a boltokba kerülő szakácskönyvről. Mindez következetesen, a komplex médiaformának megfelelően valósul meg Gőbölyös munkájában.

Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni, 2010, video-stillGőbölyös Luca: Férjhez akarok menni, 2010, video-still

De vajon a szingli-életforma meghatározóvá válásának korában továbbra is a házasodás a boldogulás újta, s tényleg szükségünk van mindehhez receptekre?

A gazdasági-társadalmi okokból egyaránt drasztikusan változó életkörülmények idézik elő olykor azt a helyzetet, hogy a hagyományos szerepek, helyzetek nyújtotta biztonság, és a bizonyosság iránti igény ismét intenzíven fellép. Mindez részben a tradíciókba vetett - akár babonák, hiedelmek formájában megjelenő - hit feléldéséhez, részben olyan hétköznapi tevékenységek, rituálék népszerűvé válásához vezet, mint az intimitást és kreativitást egyszerre lehetővé tevő főzés.

A média kommunikációs klisékké vált formáival a magyar és a világ számos pontján hasonló szerelmi babonákat bemutatva Gőbölyös univerzális jelenségeket érzékeltet, így munkája minden értelemben túlmutat a lokális viszonylatokon. A felhasznált formák ironikus parafrázisával jelenbeli, az egyéni és egyben a szociális lét terén is meghatározó jelenségeket és szerep-modelleket emel ki, humorral és könnyedséggel. - Pilinger Erzsébet

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.