A Föld Napja a Gödör Klubban

Helyszín: 
Időpont: 
2010. április 22. 0:00 - csütörtök

Idén ünnepeljük a 40. Föld Napját. Az első jeles nap 1970-ben az újgenerációs környezetvédő mozgalmak születését fémjelezte, melyben több mint 20 millió amerikai vett részt. 1990-ben már 141 országból 200 millió ember protestált a környezet pusztítása ellen.

Az esemény nagy lendületet adott az újrahasznosítás ügyének, a környezetvédelmi témák reflektorfénybe helyezésével pedig hozzájárult az 1992-es Riói Föld Csúcs megrendezéséhez. 2000-ben a globális felmelegedés és a tiszta energia jelentették a fő témákat. Az internet segítségével egy addig soha nem látott nemzetközi összefogás jött létre: 184 ország több mint 5000 környezetvédő csoportja többszáz millió ember figyelmét hívta fel Földünk megóvására.

Hazánkban 1989-től ünneplik a Föld Napját, a Gödörben 2005-től rendeznek földnapi rendezvényeket. A környezet védelmének gondolata a Klub alapítóinak fejében mindig is erősen összefonódott a párbeszédekben testet öltő kritikus gondolkodással, a civil kontroll igényét megfogalmazó élő rock zenével és az aktivizmust, részvételt jelképező civil szervezetek támogatásával. Idén eljött az ideje annak, hogy a környezettudatosság immár kézzel fogható formában is meg tudjon jelenni a Klub életében: színre lép a Gödörinda, a Gödör zöld programja. A háttérben már egy éve megindult környezettudatos üzemeltetés beszámol az eddigi eredményekről és tervekről, mely által a zöld gondolat a következő évek meghatározó programjává válva indajellegűen fonja majd át az Erzsébet-téri Kulturális Központ mindennapi életét, teret adva a részvételnek és aktivizmusnak, egy élhető városi agórának.

Részletes program:

 • 9:00 TERMÉSZET-MADÁRVÉDELEM GYEREKSZEMMEL - Dombi Bendegúz 12 éves tiszakécskei tanuló játékos kiselőadása.
  Dombi Bendegúz - a tudatosság úttörőjének, Menyhárt Jenőnek szavaival élve - elsőosztályú vidéki srác.
  A tiszakécskei általános iskolai tanuló a holt-Tisza madár és élővilágának védelmében tart kiselőadást, képekkel illusztrálva. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy a természet közelében élők egyszerűbben jutnak-e el a környezettudatosságig, mint a metropoliszban cseperedő kortársaik. Budapesti általános iskolások körében zajló kiselőadás - nem csak gyerekeknek!
 • 10.00 KÖNYVLABIRINTUS ÉPÍTÉS
  "A könyv" a tudás ikonjaként jelenik meg a "Könyvlabirintus-építés" projektben.
  A tapasztalatok és eljárások labirintusában bolyongó emberiség egyik lehetősége a könyvekben foglalt tudások újrahasznosítása. Adjuk át tudatosan tudásunk és környezetünk a jövő generációknak!
 • 11:00 ZÖLDINDULÁS: a Gödör Klub zöldítési programjának ismertetése, a Föld Napi óriás-héliumgömb felengedése, a BME Lakó Tanszék komplex alkotói hét eredményeinek bemutatása
  A Gödörinda debütál: bemutatkozik a Gödör Klub zöldítési programja, a mintegy 1 éve működő szelektív hulladékgyűjtés, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazása, az újrahasznosított papírra készülő reklámanyagok használata. Porondon az együttműködés és a részvétel, a találkozás és az aktivizmus. A kizöldülő Klub a BME Lakótanszék alkotóhetének eredményeivel lép a nyilvánosság elé. A diákok tervei és munkái nyomán születő zöld fal, madáretető, szelektív szeméttároló csak pár példa arra, hogy a Gödör, csak úgy, mint a város olyan, amilyenné tesszük
 • 14:00 ÉLHETŐBB VÁROS – műhelymunka civilekkel, szakemberekkel
  A város élhetőbbé tételéért dolgozó civilek és a szakma krémje kezd párbeszédbe. Információk, időzítés, szakértelem, mozgósítás. Minek, hogyan és mikor van itt az ideje? Egyet akarnak, mégis ritkán beszélnek. A civilek hőzöngenek, a szakértők elzárkóznak, az üzleti lobby vagyona gyarapszik. Jó példák, tapasztalatok, együttműködések.
 • 18:00 HAGYOMÁNYRECYCLING: A Kontroll Csoporttól a civil kontrollig, Kismagyar Föld Napja történet - kerek-asztaltáncoltatás (Bárdos Deák Ági, Kistamás László, Menyhárt Jenő, Kovács Gergő és az MKKP)
  Kontroll Csoporttól a civil kontrollig - Vajon az emberiség passzív tudása hogyan mozgósítható?
  A hagyományrecyclingtól az innovációkig vezető út keresőit invitálják beszélgetésre a jelenkori civilmozgalmak előzményének tekinthető underground zenei mozgalom ikonikus alakjai, Kistamás László és Bárdos Deák Ági, a Kontroll Csoport, valamint Menyhárt Jenő, az Európa kiadó alapítói. Szó esik a magyarországi Föld Napja eseményének eddigi történetéről, valamint az országban-világban zajló eseményekről élő, internetes bejelentkezések formájában is.
 • 20:00 TÁNCHÁZ és Föld Napja Afterparty: Zselé (ex- Csókolom), Messenger Sux

Napközben:

 • Ökoteregetés
  Immár hagyományjelleggel rendez a Gödör Klub idén is ökoteregetést a Föld Napján. A sétányra kifüggesztett ruhaszivárvány a Gödörbe lehozott, megunt, már nem hordott ruhákból áll össze. Ki-ki kedvére csereberélhet, miközben földanyánkat is kíméli: nincs új ruha, nem kell több energia. Nem kell művelni a pamutföldet, feldolgozni a pamutot, ideszállítani a kész ruhát Ázsiából. A maradék ruhákat a Gödör alapítványoknak juttatja el.
 • On-line kapcsolódás a világ Föld Napi eseményeihez, filmvetítés, piknik a kizöldült Parkban.
 • Újranyílik a Gödör bringakölcsönzője, amely idén állandó bringaszerviz szolgáltatással bővül.

Hirdetés