Ugyanaz a város - Európa Kiadó koncertek

Helyszín: 
Jegyár: 
3500 Ft, 2700 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. május 28. 21:00 - péntek - 2010. május 29. 21:00 - szombat

A koncertjeit már többször is hosszabb-rövidebb ideig szüneteltető Európa Kiadó négy évvel ezelőtt lépett fel utoljára a közönség előtt, egy hosszú két éves turné utolsó állomásaként a Gödör Klubban.

Azóta sok minden történt, Menyhárt Jenő „zeneigazgató” például megjelentetett egy könyvet Agitátor címmel, ami a Greenpeace-nél töltött utcai toborzómunka élményein és a szerző különleges eszmefuttatásain keresztül juttatja el az olvasót a környezetvédelem elengedhetetlenségének álláspontjára.

A történet május 28-án és 29-én épp ott folytatódik ahol abbamaradt: a Gödör Klub színpadán!

A valaha kritikus, társadalombíráló underground zenekarok mondanivalója a rendszerváltással többé nem maradhatott a régi. Ám az éleslátás továbbra is erőssége, azoknak, akiknek korábban is az volt, és változtatni való a jelenben is bőven akad. Érthető, ha a valaha punk lázadók most a környezetvédelem és a globális gondolkodás irányába mennek el, és egy szebb új világ eljöveteléért emelnek hangot!

Így a jelenlegi koncertek nem pusztán zenéről vagy gyógyulásról fognak szólni, de valódi civil forradalomként is aposztrofálható eseménysorozatnak nézünk elébe, melyen a résztvevők megismerkedhetnek az Amnesty International, a Greenpeace, a Védegylet, a World Fair Trade, a Budapest Korzó, a Levegő Munkacsoport, vagy a Tilos Rádió célkitűzéseivel. A belépőjeggyel nem pusztán egy koncertélményt vásárolhatunk, hanem megismerkedhetünk ezen civil szervezetekkel is, ráadásul aki május elsejéig fizet be az eseményre, ajándékba kap egy példányt az Agitátorból!

Az immár 29 éve létező zenekar története az URH-val indult, ami 1980-ban megalakult, majd rögtön fel is oszlott. Ezután az egyik alapító, Menyhárt Jenő hamarosan összehozta új bandáját, az Európa Kiadót, és 1981. szeptemberében már olyan dalokkal jelentkeztek, amik még ma is népszerű slágerek. A valaha szintén URH-s Kiss László állandó tag a basszusgitárnál, a billentyűs hangszereknél Dióssy D. Ákos és Kamondy Ágnes után végül a fűszálon is profi zenész, Varga Orsolya és a zenei kalandor Másik János maradt. A gitárnál (a frontember mellett) olyan nevek cseréltek helyet egymással, mint Gasner János, Spenót, vagy Dönci, míg végül Kirschner Péter el nem foglalta végleges helyét ezen a poszton. A legutolsó felálláshoz képest az egyetlen változás a dobos szerepében lesz, itt a többek között a Hobo Blues Band-ből is ismert, országszerte elismert Gyenge Lajos veszi át a stafétát, de közreműködik a koncerteken az eredeti dobos, Magyar Péter is.

Két albumnyi zenei anyag (Love '82 és Jó lesz...), valamint két és fél év koncertezés után 1983-tól két év szünet következett, majd egy filmforgatás (Városbújócska) szerencsésen újra összerántotta a csapatot, és innentől kezdve együtt is maradtak, évente jelentkeztek új és új koncertprogrammal. 1987-ben Popzene címmel jelent meg nagylemezük, két évre rá, 1989-ben megszületett a második, a Szavazz rám. 1992-ben, tíz évvel a Love '82 után jött a folytatás: Itt kísértünk - Love '92. Az Európa Kiadó 1994 januári, Katona József Színház-beli koncertjeinek élő felvételét szintén kiadták, ami egy teljes válogatás a legrégebbitől a legújabb számokig. Ezután mindkét alapító (Menyhárt és Kiss) külföldre utaztak, magára hagyva az újabb generációt, akik ismerik és kedvelik dalaikat, tíz hosszú évig, egészen az EU-csatlakozásig nem láthatják élőben az Európa Kiadót. A 2004-es visszatérés után két év telt el újabb koncertekkel Budapesten, fesztiválokon, és vidéki turnéval, melyről DVD is megjelenik, majd a 2006-ban a Gödörben adott utolsó koncert után következett a mostanáig tartó, újabb négy éves szünet.

Hirdetés