2018. február 22. - csütörtök

Matmos (USA), Pándi/Tóth/Halmos/Prell

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
2000 Ft, 1500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. április 28. 20:00
Matmos, együttes

Április 28-án a kortárs kísérleti elektronika egyik legváltozatosabb és leginkább innovatív duója lép fel az A38 Hajón, rövidke európai miniturnéja – ahogy ők fogalmaznak: „tourette”-je – során.

A Matmos Björköt kísérte legutóbbi koncertkörútján, de ez csupán megérdemelt megkoronázása egy nem mindennapi karriernek. Egybehangzó vélemények szerint a Matmos korunk egyik legviccesebb és legötletesebb elektronikus zenei formációja, amelynek honi fellépése igazi esemény.

A Matmos az amerikai elektronikus szcéna egyik legnépszerűbb, és emellett legváltozatosabb, legötletesebb produkciója. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az experimentális lovagok betörtek a mainstreambe is: Drew Daniel és M. C. Schmidt duója Björk nagyszabású turnéin egyszerre üzemel elő- és kísérőzenekarként, de befért a CNN műsorába és David Letterman talkshow-jába is.

Matmos, együttesMatmos, együttes

A kilencvenes évek második felében alakult San Francisco-i formáció az elmúlt tíz évben jóformán mindent hangmintázott, amit csak lehet. Muzsikájukat egyfajta konkrét zeneként írják le, amiben a hajvágás zörejeitől a „languszta mesterségesen felerősített idegi aktivitásáig” mindenféle hangmintát felhasználnak, és ezekből állítják össze a pop és a kísérleti zene határán egyensúlyozó darabjaikat. Ami a Matmost igazán népszerűvé teszi, és megkülönbözteti a műfaj más képviselőitól, az leginkább a mindent átható humor. Páratlan fantáziával és iróniával állítják elő a legkülönbözőbb minimálzenéket, amik ugyanakkor a táncparketten is remekül megállják helyüket.

A duó jelentős részt vállalt Björk két lemezén, a Vspertine-en és a Medúllán, illetve kulcsfontosságú közreműködője volt a lemezekhez kapcsolódó turnéknak.

Egyszóval: ami az experimentál kifejezés vonatkozását illeti a Matmos esetében, arról valójában le kell mondanunk, de cserébe kapunk egy olyan súlyos audio-vizuális performanszot, hogy leég a hajunk, mert Martmos-ék nagyjából bármiben benne vannak, bármit kipróbálnak, ami új, rendhagyó vagy érdekes, legyen az zene, kép, video, interaktív művészet vagy más egyéb.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.