2018. november 16. - péntek

Matmos (USA), Pándi/Tóth/Halmos/Prell

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
2000 Ft, 1500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. április 28. 20:00
Matmos, együttes

Április 28-án a kortárs kísérleti elektronika egyik legváltozatosabb és leginkább innovatív duója lép fel az A38 Hajón, rövidke európai miniturnéja – ahogy ők fogalmaznak: „tourette”-je – során.

A Matmos Björköt kísérte legutóbbi koncertkörútján, de ez csupán megérdemelt megkoronázása egy nem mindennapi karriernek. Egybehangzó vélemények szerint a Matmos korunk egyik legviccesebb és legötletesebb elektronikus zenei formációja, amelynek honi fellépése igazi esemény.

A Matmos az amerikai elektronikus szcéna egyik legnépszerűbb, és emellett legváltozatosabb, legötletesebb produkciója. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az experimentális lovagok betörtek a mainstreambe is: Drew Daniel és M. C. Schmidt duója Björk nagyszabású turnéin egyszerre üzemel elő- és kísérőzenekarként, de befért a CNN műsorába és David Letterman talkshow-jába is.

Matmos, együttesMatmos, együttes

A kilencvenes évek második felében alakult San Francisco-i formáció az elmúlt tíz évben jóformán mindent hangmintázott, amit csak lehet. Muzsikájukat egyfajta konkrét zeneként írják le, amiben a hajvágás zörejeitől a „languszta mesterségesen felerősített idegi aktivitásáig” mindenféle hangmintát felhasználnak, és ezekből állítják össze a pop és a kísérleti zene határán egyensúlyozó darabjaikat. Ami a Matmost igazán népszerűvé teszi, és megkülönbözteti a műfaj más képviselőitól, az leginkább a mindent átható humor. Páratlan fantáziával és iróniával állítják elő a legkülönbözőbb minimálzenéket, amik ugyanakkor a táncparketten is remekül megállják helyüket.

A duó jelentős részt vállalt Björk két lemezén, a Vspertine-en és a Medúllán, illetve kulcsfontosságú közreműködője volt a lemezekhez kapcsolódó turnéknak.

Egyszóval: ami az experimentál kifejezés vonatkozását illeti a Matmos esetében, arról valójában le kell mondanunk, de cserébe kapunk egy olyan súlyos audio-vizuális performanszot, hogy leég a hajunk, mert Martmos-ék nagyjából bármiben benne vannak, bármit kipróbálnak, ami új, rendhagyó vagy érdekes, legyen az zene, kép, video, interaktív művészet vagy más egyéb.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.