Alfons Mucha, a grafika mestere a Pécsi Galériában

Helyszín: 
Időpont: 
2010. április 30. 0:00 - péntek - 2010. június 6. 0:00 - vasárnap

A szecesszió egyik legjelentősebb és legérdekesebb művésze, a festő, grafikus, díszlettervező, iparművész Alfons Mucha (1860–1939) munkásságát mutatja be a Pécsi Galéria.

Mucha sajátos, különleges tehetsége legteljesebben a díszítő grafikában nyilatkozott meg. Ennek köszönheti mindmáig élő hírnevét. Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nem vallotta magáénak az art nouveau elveit, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. A dekorativitás nála anatómiai pontossággal párosul. Plakátjai csík alakúak, a századforduló reklámiparának különleges, egyedi termékei. Roppant sokoldalú művész volt: illusztrált számos könyvet (Németország története, Ilsée), tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzletet. Alkotásait gyakran ciklusokba, dekoratív pannóként rendezte össze.

1896-ban a párizsi Champenois nyomda kérte meg Muchát, hogy tervezze meg az Évszakok című dekoratív pannóinak első sorozatát. Az Évszakok a Colman Mustard (mustár) termékcsomagolásain, a Chocolat Masson – Chocolat Mexicain csokoládégyár naptárjellegű reklámtábláin jelent meg. A Nyár motívumot a Carriage Dealers Journal folyóirat használta fel az 1902 októberében Philadelphiában rendezett kiállításon. A dekoratív pannók utolsó négyesét – leányok virágokkal – Mucha egy chicagói cég számára készítette 1907-ben.

A kiállítás keretében megtekinthető egy 86 darabos eredeti fotóanyag, amelyet Mucha saját kezűleg készített modelljeiről, s ebben a formában még nem volt látható. Kiállításra kerülnek könyvillusztrációi, kiadványai is. A kiállítás ideje alatt számtalan, motívumaival díszített naptár, katalógus, különböző eszköz lesz megvásárolható. A Pécsi Galéria Mucha tárlata április 30. és június 6. között lesz látható a Széchenyi téri kiállítóteremben.

Hirdetés