Európai fórum. Fiatalok. Ma...

Helyszín: 
Időpont: 
2010. május 14. 0:00 - péntek - 2010. május 30. 0:00 - vasárnap

Május 14-én 17 órakor nyílik meg a szentendrei MűvészetMalomban az „Európai fórum. Fiatalok. Ma… Jogviták. Erőszak… Megelőzés! De hogyan? A Család Ma…” szentendrei akció záróeseményeként az a fotókiállítás, melynek keretében a szentendrei diákok fotói és az európai vándorkiállítások anyagából válogatott képek együtt lesznek láthatók.

A német Maria Pawlowna Társaság kezdeményezésére indított projekt alapgondolata: hogyan lehet az erőszakkal szemben sikeres kommunikációval, toleranciával és az önmagunkra való rátalálással fellépni?

A projekthez csatlakozó szentendrei akcióban két állami és egy egyházi gimnázium, egy szakközépiskola diákjai és egy ifjúsági klub tagjai vettek részt, a kiállításon egymásról készített fotóikat láthatjuk. A fényképek alatt válaszaikat olvashatjuk a falra kifüggesztett, az élet alapvető kérdéseit tartalmazó 12 kérdésre, melyek a fiatalok világgal és közvetlen környezetükkel való viszonyára vonatkoznak.

A kiállítást előkészítő műhelymunka keretében a diákok a különböző kultúrák egymás mellett éléséről szóló, Cannes-ban díjazott, francia, Az osztály című filmet, illetve az önkényuralom mai létrejöttének lehetőségével foglalkozó, német A hullám című filmet nézték meg. A vetítéseket több beszélgetés követte, ezek készítették elő a kérdések megvitatását.

A diákokról most készült 43 felvétel mellett a kiállításon a korábbi európai vándorkiállítások témái: a férfiakat és a nőket bemutató válogatott képek is szerepelnek.

A megkérdezett fiatalok sokféle iskolából jöttek, eltérő családi háttérrel rendelkeznek, sokféle véleményt képviselnek. A képeken látható nők és férfiak szintén eltérő társadalmi rétegekhez tartoznak és különböző életkorúak. A fiatalok, valamint a felnőttek – női és férfi minták – a család tagjait képviselik.

A 2010. május 14-ei megnyitó után a fiatalok az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem hallgatóinak moderálásával megrendezett workshopon vesznek részt, melynek központi témája: csoporttá válás, összetartozás és diszkrimináció.

Hirdetés