Angster József és az Angster-orgonagyár

Időpont: 
2010. május 18. 0:00 - kedd - 2010. augusztus 18. 0:00 - szerda

Május 18-tól három hónapon keresztül a pécsi Király utcai Vasváry-házban lesz látható az a kiállítás, amely a város egyik legnevezetesebb manufaktúrájának, az Angster-orgonagyárnak állít emléket.

A 19. századi kiegyezést követő gazdasági fellendülés nagy lehetőséget biztosított egy rajzban, műszaki tervezésben, kézügyességben és zenei hallásban kiemelkedő képességet felmutató ifjúnak, a Kácsfaluból származó Angster Józsefnek (1834-1918). Tízéves európai vándorútját követően Pécsett letelepedve egy orgonaépítő céget alapított és üzemét Magyarország minden idők legjelentősebb orgonaépítő üzemévé fejlesztette. Az ország egyházművészetére, ipartörténetére és orgonaépítészetére máig ható orgonagyárat a 20. század elejétől fiai, Angster Emil és Oszkár vezették tovább.

Az Angster-cég a 80 éves működése alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá Magyarországon és a határokon kívül.

A kiállítás végigvezet a cégtörténeten. Bemutatja Angster József családját, a vándorévek utolsó állomásaként a romantikus új hangzásideált képviselő párizsi tanuló éveket.

Illusztrálja az első orgonák építését a manufaktúrán és gyáralapításon át az államosításig. Bemutatja a kézműves orgonakészítést, majd a gépesített gyártást.

Eredeti homlokzati és szerkezeti tervrajzok tekinthetők meg, a kezdeti kisebb hangszerektől a nagyorgonákig. A tárlókban eredeti levelek, szerződések, egykorú Angster-katalógusok szemlélhetők meg. Az Angster-műhely működését orgonák alkatrészei és orgonaépítő szerszámok ismertetik.

A gazdag fényképanyagon keresztül a különböző helyszíneken megépített orgonák analóg és eltérő építészeti megoldásai figyelhetők meg. Székesegyházak és kistemplomokban épített Angster-orgonákat méltató egykorú újságcikkek olvashatók.

A kiállítás alapvető orgonaépítészeti ismereteket is nyújt a látogatónak. Felcsendülő orgonazene gazdagítja a látogató élményét.

Hirdetés