2018. november 19. - hétfő

Angster József és az Angster-orgonagyár

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. május 18 - 2010. augusztus 18

Május 18-tól három hónapon keresztül a pécsi Király utcai Vasváry-házban lesz látható az a kiállítás, amely a város egyik legnevezetesebb manufaktúrájának, az Angster-orgonagyárnak állít emléket.

A 19. századi kiegyezést követő gazdasági fellendülés nagy lehetőséget biztosított egy rajzban, műszaki tervezésben, kézügyességben és zenei hallásban kiemelkedő képességet felmutató ifjúnak, a Kácsfaluból származó Angster Józsefnek (1834-1918). Tízéves európai vándorútját követően Pécsett letelepedve egy orgonaépítő céget alapított és üzemét Magyarország minden idők legjelentősebb orgonaépítő üzemévé fejlesztette. Az ország egyházművészetére, ipartörténetére és orgonaépítészetére máig ható orgonagyárat a 20. század elejétől fiai, Angster Emil és Oszkár vezették tovább.

Az Angster-cég a 80 éves működése alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá Magyarországon és a határokon kívül.

A kiállítás végigvezet a cégtörténeten. Bemutatja Angster József családját, a vándorévek utolsó állomásaként a romantikus új hangzásideált képviselő párizsi tanuló éveket.

Illusztrálja az első orgonák építését a manufaktúrán és gyáralapításon át az államosításig. Bemutatja a kézműves orgonakészítést, majd a gépesített gyártást.

Eredeti homlokzati és szerkezeti tervrajzok tekinthetők meg, a kezdeti kisebb hangszerektől a nagyorgonákig. A tárlókban eredeti levelek, szerződések, egykorú Angster-katalógusok szemlélhetők meg. Az Angster-műhely működését orgonák alkatrészei és orgonaépítő szerszámok ismertetik.

A gazdag fényképanyagon keresztül a különböző helyszíneken megépített orgonák analóg és eltérő építészeti megoldásai figyelhetők meg. Székesegyházak és kistemplomokban épített Angster-orgonákat méltató egykorú újságcikkek olvashatók.

A kiállítás alapvető orgonaépítészeti ismereteket is nyújt a látogatónak. Felcsendülő orgonazene gazdagítja a látogató élményét.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.