Irodalmi utazószalon

Időpont: 
2010. május 17. 0:00 - hétfő - 2010. május 23. 0:00 - vasárnap

Nyolc európai nagyváros mellett Pécsre is megérkezik az Irodalmi utazószalon, amely azt jelenti, hogy 2010. május 17-23. között tizenhat török író, felolvasások, workshopok, kiállítások és koncertek váltják egymást.

Pécs városa a programsorozat kiemelt részeként két jeles török írót - Perihan Mağdent és Ayşe Kulint - lát vendégül, akiknek munkáival nemcsak klasszikus felolvasásokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem közös szakmai workshopokon is részt vehetnek. A programok sorát neves zenészek produkciói színesítik. A kéthónapos európai kultúrturnét egy buszos „mozgó könyvtár” kíséri végig, amely török írók műveivel ismerteti meg az érdeklődő olvasókat. A körút során Pécsett és Essenben nagyszabású gálaestet rendeznek, míg végül a záró ünnepség Brüsszelben lesz 2010 júniusában, melyen a 16 török szerzőn kívül az a 48 közismert európai író is részt vesz, akik a 2009-es törökországi körúton mutatták be török nyelvre lefordított műveiket.

Részletes program:

 • május. 17 – 23.
  Mozgó könyvtár – kiállítás (megtekinthető a város különböző helyszínein)
 • május 20., 11.45
  Perihan Magden és Ayse Kulin felolvasása (Szent Mór Katolikus Iskolaközpont – Pécs, Hunyadi út 9.)
 • május 21., 11.45
  Perihan Magden és Ayse Kulin felolvasása (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola – Pécs, Radnics utca 9.)
 • május 22., 17.00
  Perihan Magden és Ayse Kulin felolvasása Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
 • május 23., 20.00
  Gálaest: Mevlana The Alchemist Symphonic Poem (Vezényel: Martin Kerschbaum) PTE ÁOK Dr. Romhányi György Aula (Pécs, Szigeti út 12.)
  A Mevlana The Alchemist – Symphonic Poem című művet hallgathatják meg az est vendégei a Bécsi Klasszikus Zenekar előadásában, Su Güneş Mıhladız török származású dervistáncos közreműködésével. Utóbbi művész Ziya Azazi tanítványa, akinek gyönyörű táncát már megcsodálhatta a nagyközönség május 9-én az Utazás a félhold körül című rendezvénysorozat megnyitóján, Pécsett.

 

Hirdetés