Malgot István szobrai a Poszt-on

Időpont: 
2010. június 3. 0:00 - csütörtök - 2010. június 24. 0:00 - csütörtök

A Poszt ideje alatt, annak hivatalos kísérőprogramjaként 2010. június 3-tól június 24-ig láthatóak Malgot István a törzsi művészethez közel álló, mágikus szürrealista szobrai a Pécsi Horvát Színház Csopor(t)-Horda Galériájában.

A kiállítást Karátson Gábor festőművész nyitja meg június 3-án 20 órakor. A megnyitó alkalmából Tóth Evelin és Szőke Szabolcs különleges zenei fellépésére is sor kerül.

A kiállításon megtekinthető szobrok élmény- és formavilágán a szobrász-rendező ázsiai utazásainak élményei, a magyarországi cigányok között eltöltött évek, a magyar népművészet hatásai fedezhetők fel. Malgot szobrait leginkább fából készíti, de használ fémet és kerámiát is, és gyakran keveri a felhasznált anyagokat. Fémből öntött szobrok és rézdomborítások egyaránt szerepelnek művei között. A szobrok mindig emberközpontúak, de soha nem naturálisak. Talán a törzsi művészethez közel álló, mágikus szürrealizmus fogalomköre alá lehetne sorolni őket.

Malgot István 1941. március 13-án született Szombathelyen. Középiskoláit is ott végezte. 1973-ban államvizsgázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, szobrász-rajztanár szakon. Somogyi Józsefet, Kerényi Jenőt és Borsos Miklóst tartja mestereinek.

Mintegy harminc éven át színpadi művek rendezésével, díszletek készítésével foglalkozott. Színpadi munkáiban az emberi test mozgásvilágát ötvözte erős vizuális hatásokkal, tárgyakat, maszkokat, bábokat is használt a szöveg mellett.

Beutazta délkelet-Ázsiát. Elsősorban Kambodzsa kultúráját, a régi khmer szobrászatot tanulmányozta. Utazásairól könyveket is írt. Szobrokat folyamatosan készített, az évek során kialakított egy sajátos stílust.

Malgot István szobrainak kiállítása 2010 június 3-tól június 24-ig látható a Pécsi Horvát Színház Csopor(t)-Horda Galériájában (cím: 7621 Pécs, Anna u. 17.) A kiállítást Karátson Gábor festőművész nyitja meg június 3-án 20 órakor. A megnyitó alkalmából Tóth Evelin és Szőke Szabolcs különleges zenei fellépésére is sor kerül.

Hirdetés