VI. Tihanyi Levendula fesztivál

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. június 19. 7:30 - 18:00 - szombat

Nem kell Provance-ba utazni, ha virágzó levendulamezőket szeretnénk látni. Elég csak elmenni Tihanyba, ahol az 1926 óta termesztenek levendulát. A tihanyi levendula fesztivált pedig mindig úgy rendezik, hogy épp levendula virágzás idejére essen.

Az tihanyi őslevendulás története nem nyúlik vissza olyan régre, mint ahogy azt nevéből gondolnánk. Mielőtt levendulát szüretelő apátokat vizionálnánk ki kell ábrándítanom mindenkit, mert az őslevendulás története, csak XX. század elejéig nyúlik vissza.(persze akkor is voltak apátok) Szóval a dolog úgy történt, hogy 1926-ban Bittera Gyula - korának neves gyógynövényszakértője- kitalálta, hogy francia mintára megpróbálkozik a levendula termesztésével itthon is. Ezért a tihanyi apátságtól bérelt egy birkalegelőt, végül is az ötlet nem volt rossz, ha belegondolunk, hogy a magyar alma is ízesebb a franciánál. Gyulának pedig igaza lett, mert a magyar levendula olyan sikeres lett, hogy szinte kiütötte francia társát a nyeregből, hiszen illóolajában és minőségében sokkal jobb volt. Állítólag akkoriban még a tőzsdén is jegyezték.

Bár az 50-es években kissé elhanyagolták a tihanyi levendulást, szerencsére a 90-es évek óta ismét hozzáláttak a hagyomány felélesztéséhez, amelynek népszerűsítéséhez a levendula fesztivál is hozzájárul. Állítólag levendula virágzás idején július elején lepkevölggyé változik az egész tihanyi belső sziget. Már csak ezért is érdemes ellátogatni a félszigetre június végén és július elején, márha szeretjük a lepkéket. ( Lehet még Süsüvel is összefutunk...)

No de miért érdemes épp a fesztivál idején idezarándokolni? Aki szeret horgászni az már 9-kor ott gubbaszthat versenytársaival a Tihanyi belső-tó partján. Ha jól emlékszem a szürke-marhák is valahol itt tanyáznak, unatkozó horgászoknak ideális látnivaló.
Akik merészebbek és a halak sem hozzák őket lázba, túrázhatnak akár északi stílusban (Nordic Walking). A fürgébbek pedig már biztos beneveztek az UltraBalaton 2010-re, ami egy itt startoló 2 napos rendezvény.
A gyerekek kézmüves foglalkozásokon és interaktív bohócműsoron (Mókavár) tombolhatják ki magukat, ami biztos nagyon vicces lesz.
Délután a hagyományőrzésé lesz a szerep: táncház, citeraband, asszonykórus és a Téka együttes lemezbemutató koncertjével. Végezetül pedig este 6-kor vezetett túra keretében ellátogathatunk az öreg levendulásba, ahol remélhetőleg egy levendula szüretben is részt vehetünk, hogy mindenki hazavihesse a saját kis levendulacsokrát.

A fesztivál programja:

 • 7.30-7.00 Az I. EuroHorgász - Horgászbázis Vándorkupa Csónakos és Parti Verseny regisztrációja (info@horgaszbazis.hu)
 • 9.20    A Horgászverseny kezdete
 • 9.30    Nordic Walking túra Galambos László vezetésével
 • 10.00 Rövid túra az Aranyházhoz
 • 10.00  Kézműves műhelyek – Kézműves kirakodóvásár
  Gyerekeknek kézműves játszóház, tekerőlant műsor
 • 10.00 ULTRABALATON 2010. futóverseny kétnapos rendezvényének rajtja (a SUPERMARATHON szervezésében)
 • 11.00  Babolda- látványosság kicsiknek és nagyoknak
 • 14.00  A Horgászverseny eredményhirdetése
 • 14.20  Mókavár - Zenés, énekes, mókás, varázslatos interaktív bohócműsor a Kincses Színház előadásában
 • 15.00 Táncház Csizmazia Kenézzel
 • 16.00 A tihanyi Echo Citerabanda műsora
 • 16.30  A Tihanyi Asszonykórus műsora
 • 17.00. A Téka együttes lemezbemutató koncertje
 • 18.00  Kirándulás az Öreglevendulásba

A fesztivál ideje alatt kézzel festett, levendula mintás kerámiák kiállítása és vására lesz a Tihanyi Családi Szabadidőparkban.

/A program rossz idő esetén elmarad/ info: www.tihany.hu

Hirdetés