„Más szemszögből” - fotókiállítás London után Budapesten

Időpont: 
2010. július 4. 0:00 - vasárnap - 2010. július 14. 0:00 - szerda

A felsőoktatásban kiemelkedően teljesítő roma egyetemistákról készült portrésorozat Londonból Budapestre érkezik, és július 4-14-ig látható a Kesztyűgyárban, Budapest VIII., Mátyás tér 15.

A Londoni Magyar Kulturális Központ májusban a magyarországi roma kultúrát bemutató rendezvénysorozata keretében állítota ki a Romaversitas 34 ösztöndíjasáról készült portésorozatot. A képeket Rákossy Péter fotóművész készítette. London után július 4-től immár a hazai közönség is megtekintheti a képeket. A kiállítás a Romaversitas Alapítvány és a budapesti British Council segítségével azokat a roma diákokat mutatja be, akik a felsőoktatásban kiemelkedően teljesítenek.

Hogy miért érdekes mindez? Ma Magyarországon a roma tanulók nagy része nem rendelkezik azokkal a tanulási és kommunikációs készségekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nagyobb nehézségek nélkül boldoguljanak az egyetemen. Pedig ahhoz, hogy valaki másmilyen jövőt képzeljen magának, mint amilyen a szülei élete volt, el kell hinnie magáról, hogy képes megvalósítani azt, amire vágyik. Az előítéletesség, a hátrányos megkülönböztetés és a fenti hiányosságok azonban nagy visszahúzó erőt képviselnek. Ezért különösen fontos a roma egyetemisták esélyegyenlőségi és ösztöndíjprogramja, a Romaversitas munkája, melynek célja, hogy minden hallgatója megalapozott tudással rendelkező, önmagával szemben igényes, egyben roma identitását vállalni képes szakemberré váljon. Az ezen az úton haladó diákokhoz kiálíltáson bemutatott érzékeny portrékon keresztül most kicsit közelebb kerülhetünk.

A diákok és a fotográfus kölcsönhatásából izgalmas, elgondolkodtató anyag állt össze. A 34 portréból álló sorozat az ország más-más részein különböző szakokon tanuló roma egyetemistákról, főiskolásokról szól, s a képek mellett a diákok néhány soros személyes üzenetei is sokat mesélnek. Pálosi Roland Endre, a 20 éves közgazdász-hallgató például így fogalmaz: "Azon túl, hogy magyar vagyok a Kárpát-medencében, magamban hordok a világ minden tájáról egy darabkát, amit bejártak az őseim India óta. Amúgy meg mindenki barnulni akar, nekem pedig az az alapszínem."

A fotók arra hívják fel a figyelmet, hogy a romák jövője itt van a jelenben, mégpedig a felelős értelmiség, a felsőokatásban tanuló sikeres diákok kezében. Érdemes megnézni ezeket az energiát, reményt sugárzó arcokat, elolvasni a bemutatkozó sorokat.

A kiállítás London és Budapest után tovább utazik: a szervezők Párizsba és Brüsszelbe indítják a képeket.

A Más szemszögből (A Different Look) c. kiállítás megnyitója július 4-én vasárnap, 17 órától veszi kezdetét, az alábbi programokkal:

  • 17.00 Daróczi Gábor Romaversitas programigazgató évzáró beszéde
  • 17.15 Junghaus Tímea művészettörténész kiállításmegnyitója
  • 17.45-18.45 A Romaversitas ösztöndíjasainak koncertje

Hirdetés