Szentendrei Teátrum és Nyár fesztivál

Jegyár: 
1000 - 3000 Ft
Időpont: 
2010. július 9. 0:00 - péntek - 2010. augusztus 29. 0:00 - vasárnap

Szentendre nyári színházának 41. évada és az 51. Szentendrei Nyár fesztivál július 9-étől augusztus 29-éig várja a színvonalas szabadtéri előadásokat, jazz és világzenei koncerteket kereső művészetkedvelő közönséget, és a tartalmas családi programra vágyó látogatókat.
 

A Szentendrei Teátrum idei programjában különleges eseménynek ígérkezik Peter Pavlac pozsonyi író Brezsnyev lányáról írt színdarabjának magyarországi ősbemutatója Dolcsaja vita címmel. Galina Brezsnyeva, a „vörös hercegnő” élete magánélet a politikai hatalom közelében, de a darab sokkal inkább szól a magányról, az öregségről, a libidóról, a szabadság torz akarásáról, a roppant apák megnyomorító árnyékáról. A szöveg magyar változatát Parti Nagy Lajos írta, a főszerepben Csákányi Esztert láthatjuk, aki ezt a fajta groteszk, tragikomikus humort, a szentnek és a profánnak ezt a keverékét színészi anyanyelveként, senkihez nem hasonlíthatóan beszéli. A darab harmadik alkotótársa Ardai Petra, Hollandiában élő színházi szakember, akinek néhány munkáját – az 56-os forradalom évfordulójára készült Emlékmű a jelennek és a 2008-ban a LOW Fesztivál keretében bemutatott Holland cunami című projektjét már láthatta a magyar közönség. A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével létrejött darab bemutatója július 23-án lesz a Teátrum színpadán.

Marivaux fanyarul szellemes szerelmi komédiájának , a Szerelem diadalának augusztus 13-ai szentendrei bemutatóját a Katona József Színház társulatának előadásában parádés alakítások teszik majd, remélhetőleg, felejthetetlenné.

Tolcsvay László: Mária evangéliuma című rockoperájának oratórikus változata szakrális helyszínen: a Péter-Pál templomban csendül fel. Ebben az előadásban a zene ugyanaz, mint a színpadi változatban, és a szereplők is: Mária szerepét Sáfár Mónika, Jézust Sasvári Sándor énekli, a többi szerepet a Rotunda énekegyüttes és szólistái adják elő. A különbség mindössze annyi, ami egyben az est különlegessége lesz, hogy Tolcsvay László is aktív részese az előadásnak, János szerepét énekli.

Az évad meghívott produkciói között két kortárs orosz színmű is szerepel. Viktor Rizsakov, az orosz színházi élet emblematikus figurája állította színpadra a debreceni Csokonai Színház felkérésére a fiatal drámaíró Szergej Medvegyev: Fodrásznő című színdarabját. A kisemberek életét gogoli groteszkséggel és lírai érzékenységgel ábrázoló művet négy beregszászi színész: Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Tóth László és Kristán Attila zseniális tolmácsolásában láthatjuk.
A kortárs orosz dráma fenegyereke, Vaszilij Szigarjev: Guppi című vígjátéka egy már-már abszurdba hajló panel-történet, amely Györgyi Anna, Bán János és Csuja Imre számára teremt nagyszerű játék lehetőséget.

A Veszprémi Petőfi Színház az Indul a bakterház című vígjátékot hozza el Eperjes Károly és Őri Ádám főszereplésével, Bereményi Géza rendezésében. Az Állami Népi Együttes látványos táncvíziója, a Pannon freskó történelmi múltunkat idézi hol sodró, hol lírai jeleneteiben. A modenai Amarcord Társulat egy különleges műfajú, Fellini filmjeit idéző, humoros operaelőadással lepi meg a közönséget. A Kétfilléres operában népszerű operaáriák hangzanak egy burleszk elemekkel tarkított történet keretében. Vasárnap délelőttönként a kisgyermekes családokat zenés, bábos és élőszereplős gyerekelőadások várják.
A Szentendrei Teátrum idei előadásai ismét a MűvészetMalom udvarán kialakított korszerű játszóhelyen kerülnek színre.

A Szentendrei Nyár koncertprogramjában évek óta nagy sikerrel szerepel a Jazz Fesztivál. Idén is négy együttest hallgathat meg egy estén a közönség: a Borbély Műhely, a Dresch Quartet, Szalóky Ági jazz formációja és a Finucci Bros Quartet követi egymást a színpadon.
Szombat esténként a Barcsay Múzeum hangulatos kertjében ismét a világzenéé lesz a főszerep. A Szászcsávási és a Csík zenekar, a Mitsoura és a Vujicsics együttes, Szvorák Katalin szerepel a programban, és lesz Prímástalálkozó is. Péterfy Bori & Love Band koncertjét a MűvészetMalom udvarán élvezhetik az együttes rajongói.

A fesztivált idén is a Szentendre éjjel-nappal nyitva három napos programsorozata zárja, amely már ötödik alkalommal teremt változatos művészeti és gasztronómiai programjaival késő éjszakáig igazi mediterrán hangulatot a városban.
 

Részletes programot az alábbi oldalon találnak.

Június 4-étől már kaphatók a jegyek a programokra, a szentendrei Tourinform Irodában (Bercsényi u. 4. 26/317-965, 26/317-966) és az InterTicket országos hálózatában.

Hirdetés