Újvidék Pécsre látogat

Időpont: 
2010. július 9. 0:00 - péntek

Újvidék polgármestere, Igor Pavliĉić és Dr. Páva Zsolt ezúttal Pécsett adnak egymásnak találkozót. Az esemény apropója, hogy a két város egy évvel ezelőtt, 2009. július 13-án kötött Testvérvárosi megállapodást Újvidéken.

Az akkor megbeszélteknek megfelelően az első évfordulót Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában ünneplik 2010. július 9-én.

A pécsi és az újvidéki delegáció városnéző sétája során megtekinti a Cella Septichorát, a Zsolnay- és a Vasarely Múzeumot, majd ellátogat a pécsi szerb közösség székházába, és felkeresi a „Vuk Karadžić” szerb gyermek- és ifjúsági tábort, mely az Európa Kulturális Fővárosa program egyik fontos kisebbségi programja.

A találkozóhoz két jelentős kulturális esemény is kapcsolódik. Az újvidéki Gyermekszínház Dina és a felhő című előadását a Szivárvány Gyermekházban tekintheti meg a nagyközönség 10 órától, ugyanitt az Atelje 61 faliszőnyeg-gyűjteményéből rendezett kiállítás lesz látható. Az Atelje 61 különleges társadalmi jelentőségű faliszőnyeg-műhelyt Újvidék város 1961-ben alapította. E művészi faliszőnyeg-készítő központ egyedülálló Szerbiában, és a világon is kevés hasonló műhely van, ahol ápolják, készítik, népszerűsítik és rendszerezve őrzik a faliszőnyegeket. A kiállítást Dr. Páva Zsolt és Igor Pavliĉić nyitják meg 11.30-kor.