2018. november 14. - szerda

Dolcsaja Vita - bemutató a Szentendrei Teátrumban

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. július 23. 20:30

Peter Pavlac pozsonyi író és dramaturg 2008-ban valóságot és fikciót ötvöző darabot írt Brezsnyev, a hajdani szovjet pártfőtitkár lányáról, Galina Brezsnyeváról, „játék az öregségről” alcímmel. A műből készült előadást azóta is nagy sikerrel játsszák Pozsonyban.

Idegen nyelvű előadását először Magyarországon engedélyezi a szerző.
Galina Brezsnyeva a hatalom, illetve a zsarnok apa szorító- és védőburkában élte különös és zabolátlan életét, fogyasztotta a férjeket, a briliánst, a pezsgőt minden mennyiségben, és mindenekelőtt a saját érzelmeit és értelmét. 1998-ban roncsként halt meg egy idegklinikán. Élete magánélet a hatalom közelében, a darab tehát, -- ugyan bizonyos szereplői a szovjet és a világpolitika részei voltak hajdan – a legkevésbé sem „politikai”, sokkal inkább szól a magányról, az öregségről, a libidóról, a szabadság torz akarásáról, a roppant apák megnyomorító árnyékáról.
Pavlac színpadi fikciója a kilencvenes évek közepén, Galina 65 éves korában, post festa játszódik. Brezsnyevát lepusztult dácsájában meglátogatja Oleg, egy 30 körüli dokumentumfilmes, hogy interjút készítsen a „vörös hercegnő” kalandos életéről. Hogy a széthullott nőből előcsalogassa az emlékeket, a nő múltjának különféle szereplőit, férjeit, szeretőit el is játssza. Pezsgőt hozatnak, s egy furcsa filmfelvétel-mulatság-saturnália keretében Galina mesél az életéről, dicsekszik, kiborul, szembesül és megsemmisül, sír és kacag, ironizál és humorizál, minden pitiánerségében, szerencsétlenségében is nagyszabású. Nagy szerep, parádés szerep – nem véletlen, hogy a darab megtalálta Csákányi Esztert, hisz ezt a fajta, tragikomikus, groteszk humort, szentnek és profánnak, fentnek és lentnek ezt a kelet-közép-európai keverékét Csákányi színészi anyanyelveként, senkihez nem hasonlíthatóan beszéli. (Parti Nagy Lajos)

A darab rendezője, Ardai Petra tizennyolc évesen hagyta el az országot, Amszterdamban tanult mozgásszínészetet, majd 1992-ben megalapította a Space Theater nevű formációt. Real World című, a nálunk akkor még ismeretlen valóságshow-kat boncolgató előadásukat annak idején bemutatták Budapesten is. A társulat azóta kétszemélyessé bővült, Luc Van Loo, a férj a másik tag, és inkább kísérleti projekteket rendeznek, amelyek témája a valóság viszonylagossága, kiindulópontjuk pedig az integrálódni vágyó, örök hontalan ember személyes élethelyzete. Az 1956-os forradalom évfordulójára egy fiktív utazási iroda kirándulását rendezték meg Emlékmű a jelennek címmel, amelyben saját, külön fülhallgatókkal ellátva vezették végig a közönséget Budapest helyszínein. (Sisso: Két nő a LOW fesztiválon - Otthonos otthontalanság, Magyar Narancs, 2008. 03.06).
2008-ban, a holland kultúrát népszerűsítő budapesti LOW fesztiválon Ardai Petra Holland cunami című darabját a Keleti pályaudvaron mutatták be.

 


Előadások:
Helyszín: MűvészetMalom udvara (Szentendre, Bogdányi u. 32.)
Nyilvános főpróba: július 22. csütörtök, 20:30
Bemutató: július 23. péntek, 20:30
További előadás: július 24. szombat, 20:30
(Esőnap: július 25. vasárnap)

Fotóspróba: július 21. szerda, 21 óra

Jegyek kaphatók:
TOURINFORM SZENTENDRE (Bercsényi u. 4. Bejárat a Duna-korzó felől) . Tel.: 26/317-965, 26/317-966 )
Az INTERTICKET országos hálózatában: www.jegy.hu
A HELYSZÍNEN kezdés előtt egy órával.
 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

Hegedűs D. Géza köszönti Galambos Erzsit

Pénteken, október 26-án ünnepelte a József Attila Színház társulata Galambos Erzsit, aki épp hetven éve lépett a világot jelentő deszkákra.