Dolcsaja Vita - bemutató a Szentendrei Teátrumban

Időpont: 
2010. július 23. 20:30 - péntek

Peter Pavlac pozsonyi író és dramaturg 2008-ban valóságot és fikciót ötvöző darabot írt Brezsnyev, a hajdani szovjet pártfőtitkár lányáról, Galina Brezsnyeváról, „játék az öregségről” alcímmel. A műből készült előadást azóta is nagy sikerrel játsszák Pozsonyban.

Idegen nyelvű előadását először Magyarországon engedélyezi a szerző.
Galina Brezsnyeva a hatalom, illetve a zsarnok apa szorító- és védőburkában élte különös és zabolátlan életét, fogyasztotta a férjeket, a briliánst, a pezsgőt minden mennyiségben, és mindenekelőtt a saját érzelmeit és értelmét. 1998-ban roncsként halt meg egy idegklinikán. Élete magánélet a hatalom közelében, a darab tehát, -- ugyan bizonyos szereplői a szovjet és a világpolitika részei voltak hajdan – a legkevésbé sem „politikai”, sokkal inkább szól a magányról, az öregségről, a libidóról, a szabadság torz akarásáról, a roppant apák megnyomorító árnyékáról.
Pavlac színpadi fikciója a kilencvenes évek közepén, Galina 65 éves korában, post festa játszódik. Brezsnyevát lepusztult dácsájában meglátogatja Oleg, egy 30 körüli dokumentumfilmes, hogy interjút készítsen a „vörös hercegnő” kalandos életéről. Hogy a széthullott nőből előcsalogassa az emlékeket, a nő múltjának különféle szereplőit, férjeit, szeretőit el is játssza. Pezsgőt hozatnak, s egy furcsa filmfelvétel-mulatság-saturnália keretében Galina mesél az életéről, dicsekszik, kiborul, szembesül és megsemmisül, sír és kacag, ironizál és humorizál, minden pitiánerségében, szerencsétlenségében is nagyszabású. Nagy szerep, parádés szerep – nem véletlen, hogy a darab megtalálta Csákányi Esztert, hisz ezt a fajta, tragikomikus, groteszk humort, szentnek és profánnak, fentnek és lentnek ezt a kelet-közép-európai keverékét Csákányi színészi anyanyelveként, senkihez nem hasonlíthatóan beszéli. (Parti Nagy Lajos)

A darab rendezője, Ardai Petra tizennyolc évesen hagyta el az országot, Amszterdamban tanult mozgásszínészetet, majd 1992-ben megalapította a Space Theater nevű formációt. Real World című, a nálunk akkor még ismeretlen valóságshow-kat boncolgató előadásukat annak idején bemutatták Budapesten is. A társulat azóta kétszemélyessé bővült, Luc Van Loo, a férj a másik tag, és inkább kísérleti projekteket rendeznek, amelyek témája a valóság viszonylagossága, kiindulópontjuk pedig az integrálódni vágyó, örök hontalan ember személyes élethelyzete. Az 1956-os forradalom évfordulójára egy fiktív utazási iroda kirándulását rendezték meg Emlékmű a jelennek címmel, amelyben saját, külön fülhallgatókkal ellátva vezették végig a közönséget Budapest helyszínein. (Sisso: Két nő a LOW fesztiválon - Otthonos otthontalanság, Magyar Narancs, 2008. 03.06).
2008-ban, a holland kultúrát népszerűsítő budapesti LOW fesztiválon Ardai Petra Holland cunami című darabját a Keleti pályaudvaron mutatták be.

 


Előadások:
Helyszín: MűvészetMalom udvara (Szentendre, Bogdányi u. 32.)
Nyilvános főpróba: július 22. csütörtök, 20:30
Bemutató: július 23. péntek, 20:30
További előadás: július 24. szombat, 20:30
(Esőnap: július 25. vasárnap)

Fotóspróba: július 21. szerda, 21 óra

Jegyek kaphatók:
TOURINFORM SZENTENDRE (Bercsényi u. 4. Bejárat a Duna-korzó felől) . Tel.: 26/317-965, 26/317-966 )
Az INTERTICKET országos hálózatában: www.jegy.hu
A HELYSZÍNEN kezdés előtt egy órával.