Kultúrfürdő 2010 – idén is a Törökfürdőben

Időpont: 
2010. augusztus 5. 0:00 - csütörtök - 2010. szeptember 11. 0:00 - szombat

Augusztus 5. és szeptember 11. között harmadik alkalommal rendezik meg a Kultúrfürdő programsorozatot, melyen kórusok, jazz-zenekarok, színházi előadások, performanszok, sőt gyerekprogramok is lesznek.

A kulturális estek helyszíne a Frankel Leó út 48. szám alatti romos ál-törökfürdő épülete, ami egy igazi unikum Budapesten. Egy használaton kívüli gyönyörű épület egy II. kerületi tó partján, a bejáratánál helyezkedik el a világ legnagyobb termálvizes barlangjának, és nem utolsósorban elképesztő az akusztikája. Elsősorban az épületnek ezt a tulajdonságát kamatoztatja a Halastó Kulturális Egyesület 5 héten keresztül.

Az ifjú lelkes tehetségektől a legprofibbakig több mint 30 formáció képviselteti magát. Így lehetséges, hogy két előadása is lesz a Krétakörnek (Made in China, hamlet.ws), vagy, hogy eljön a W.H. Shakespeare szonettjei című koncert Dagadu Veronika Sena, Márkos Albert, Gryllus Samu, G. Szabó Hunor előadásában. És ugyanígy lehetséges, hogy még egyszer közönség elé kerül a Dolce Voce – a Soharóza és a Chili&Vanília gasztrokoncertje népek zenéivel és desszertjeivel, vagy hogy rengeteg duó, trió, kvartett, kvintett fellép, legyen az ének, fuvola, gitár, fagott, zongora, és folytathatnánk a sort. Ami közös az előadásokban, az a minőség és a Kultúrfürdő-akusztika.

A Kultúrfürdő 2010 a víz metaforája köré építkezik, az előadások műfajait maga a fürdő határozza meg. Így lehetséges, hogy például a Made in China című előadás a mélyvíz, a Városminor kórus előadása hullámfürdő, a rubik.erno.quintet pedig jacuzzi kategóriába esik. Külön figyelmet fordítanak a szervezők a szelektív hulladékgyűjtésre és a hulladék elkerülésére is. Minden néző magával hozhatja a bögréjét, és abban kap innivalót, ha fogyasztani szeretne. A Kulturfürdő 2010 helyszínét egy 1896-ban török építészeti stílusban (tehát nem törökök által) épült fürdő adja, ami az első vasbeton kupolás építmény Magyarországon, éppen ezért ipari műemléknek nyilvánították. 1965-ben az itt elhelyezkedett fürdőt leromlott állapota miatt bezárták és lebontották, csak a török stílusú kupolás épületet hagyták meg.

A Kultúrfürdő 2010 programsorozat augusztus 5-én a Trio Föld és Borbély Miklós koncertjével kezdődik. Az előadás egy "megfoghatatlan bolyongás belsőnk felé egy fura kalauzzal", vagyis tökéletes felütése a Kultúrfürdő 2010-nek. A belépésről és további információkról a www.kulturfurdo.hu oldalon minden egyes előadás leírásánál lehet tájékozódni.

Hozzászólások (2)

 • anon
  zsuzsi

  Csak most vettük észre, hogy ez van kiírva a kulturfurdo.hu oldalra: "Tőlünk független okok miatt a Kultúrfürdő rendezvénysorozatot fel kell függesztenünk. Ne gyertek semmilyen előadásra addig, amíg nem szólunk. Úszunk az árral szemben, amíg bírunk! Drukkoljatok!"

  aug. 07, 2010
 • anon
  vikusz

  Állítólag a környzetvédelmi hatóság egyik embere megfellebbezte az engedélyüket ezért a rendezvény alatt a program helyszínét nem használhatják. Kár...

  A szervezők viszont úgy döntöttek a programokat mégis megtartják, augusztus 8-tól, mégpedig úgy, hogy a Törökfürdő csak találkozási pont lesz és onnan viszik a nézőket kb. 15 perces sétányi távolságra, egy új helyszínre. Ami egyenlőre titok. Minden nap máshová.

  (amennyiben bárkinek problémája lenne ezzel (pl. késik 10 percet), hétfőtől a honlapont minden előadás infója mellett megtalálható lesz egy telefonszám és e-mailcím, amin megfelelő indoklás után meg lehet tudni az adott nap és játék titkos helyszínét)

  Biztos vannak olyanok, ahogy én is, akiket pont ez a különleges ritkán látogatható török fürdő hozott lázba és ott bármilyen koncertet meghallgattak volna, de ez az új koncepció is tartogathat még izgalmakat. Akinek volt szeme kiszúrni ezt a fürdőt rendezvény helyszínül nem választhat másodjára sem rosszul. Arról nem is beszélve, hogy a Krétakört én például bárhol megnézném.

  aug. 07, 2010