Orquesta Buena Vista Social Club Pécsett

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. augusztus 10. 20:00 - kedd

A világhírű Orquesta Buena Vista Social Club® a varázslatos hangú Omara Portuondóval lép fel augusztus 10-én 20 órakor a pécsi Dóm téren a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A rendezvényt megelőzően Csötönyi Norbert mixerbajnok Guinness-rekordra tesz kísérletet: eddig még sehol nem publikált, 5000 darab, madlerral kevert öt összetevős long drinket készít. A koktélok kedvezményes áron 16 órától vásárolhatók, aminek teljes összegét a pécsi mixer a Misina Állatvédő Egyesület javára ajánlja föl.

Az Orquesta Buena Vista Social Club zenekar az 1997-ben megjelent, Grammy-díjas, immár több mint ötmillió példányban eladott Buena Vista Social Club című lemezével érte el népszerűsége csúcspontját. A Buena Vista Social Club nevű havannai klub a kilencvenes években már nem működött, de hajdanán a legjobb muzsikusok léptek ott fel. 1979-ben indult a producer-gitáros Ry Cooder Havannába, hogy felkutassa a korszak még élő muzsikusait.

A Buena Vista Social Club nevű havannai klub, mely a többi népszerű helyi klubtól főleg azáltal különbözött, hogy a kevésbé tehetős kubai közönség előtt is nyitott volt, már nem működött a kilencvenes években, de hajdanán a legjobb muzsikusok léptek ott fel. Némelyikük azon az „all-stars” kiadványon is szerepelt, amely 1979-ben Estrellas de Areito címmel jelent meg – ennek a hatására indult a producer-gitáros Ry Cooder Havannába, hogy felkutassa az album még élő muzsikusait. A trombitás Manuel ’Guajiro’ Mirabalra, a zongorista Rubén Gonzálezre és a harsonás Jesus ’Aguaje’ Ramosra így talált rá, a Buena Vista Social Club album többi muzsikusára pedig az Afro-Cuban All Stars zenekart vezető Juan d’Marcos González segítségével figyelt fel. Ekképp teljesedett ki az előadók köre, többek közt a bőgős Cachaíto Lópezzel, a gitáros Compay Segundóval és Eliades Ochoával, a lantos Barbarito Torresszel, illetve az énekes Omara Portuondóval és Ibrahim Ferrerrel.

Mára a Buena Vista Social Club egy márkavédjeggyé vált: azon muzsikusok különféle projectjeit takarva, akiket a ’97-es Buena Vista Social Club című lemezről, vagy Wim Wenders azonos című dokumentumfilmjéből – mely az első Ibrahim Ferrer-szólólemez felvétele alkalmából készült – ismerhetünk.

A tizenöt muzsikust számláló társulat mára – néhány újonnan feltűnt kirívó tehetségű kubai muzsikussal kiegészülve – Orquesta Buena Vista Social Club® néven újra rendezte sorait, ráadásul a 2010-es turnéjukon újra velük énekel Omara Portuondo!

Omara Portuondo tizenöt éves volt, amikor a havannai Tropicana kabaré táncosnőjeként feltűnt. Ott kezdett énekelni is, kubai bossa novával átitatott amerikai dzsessz-sztenderdeket. 1952-ben nővérével Cuarteto Las D’Aida néven női énekegyüttest alakítottak, majd a szólókarrier évei következtek.

1996-ban, amikor a Buena Vista Social Club album felvételei elkezdődtek, véletlenül Omara is az Egrem stúdióban dolgozott. A producer Ry Cooder kapott az alkalmon, s felkérte, hogy egy bolerót együtt énekeljen Compay Segundóval. A dal az album egyik fénypontja, Omara pedig a Buena Vista Social Club lemezsorozat elmaradhatatlan szereplője lett.

Hirdetés