2018. június 22. - péntek

Vastag Ágnes: Szőnyegképek és kárpitok

Kinyomtatom...
Helyszín: 
FISE Galéria
Időpont: 
2010. augusztus 24 - 2010. szeptember 11

2010. augusztus 24-én kedden, 18 órakor Asbót Kristóf belsőépítész-televíziós rendező nyitja meg Vastag Ágnes: Szőnyegképek és kárpitok című kiállítását.

Vastag Ágnes: Szőnyegképek és kárpitok

Vastag Ágnes textiltervező iparművész és művészetpedagógus művei elkészítésénél a kelim szövés, a csomózás és a francia kárpit tradicionális technikáit alkalmazza. Az anyaghasználatban is hagyománykövető, egyedi festésű gyapjúfonallal dolgozik. A technikák kötöttségei kitűzik a tervezői határokat, ezeken belül teremtette meg stílusát. A három szövésmód más-más tervezői utat enged: A nagyraszterű, geometrikus szerkezetű kelimben a kompozícióra és ritmusra koncentrál, igyekszik a kézirajz puhaságával fellazítani a merevséget. A csomózás lehetőséget nyújt a finom részletek kimunkálására és a már szinte pointilista színkeverésre.

A festői kárpitszövésben a finom hasűrök és dinamikus színkontrasztok között megszülető, életrekelő mesevilág a gyermekkor és a felnőtt álmok átjárója. Szövött kárpitjai ritkán lépik túl a 1.5 nm-t, bár készült 11nm-es neorokokó stílgarnitúrára tervezett bútorkárpit is. Gyakran a pazar és liliputi szövésmódnak tárgyiasult, funkcionális formát keres: triptichonok, díszdobozok készülnek.

A Fise Galériában az utóbbi pár év faliszőnyegeit álltja ki. Muráliaként alkalmazott kelim, csomózott szőnyegek és szőnyegképek, valamint a gobelinkárpitok egy-két gyöngyszeme látható majd. Magánemberek lakásaiból: nappalikból, hálókból és gyerekszobákból kölcsönkért művek kiszakadva a saját intim közegükből, erősen hatva egymásra, izgalmas élményt ígérnek.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.