Elkezdődött a 19. Budavári Borfesztivál

Jegyár: 
Napi jegy: 2300 Ft, 5 napos jegy: 6300Ft (tartalmaz egy kóstolópoharat)
Időpont: 
2010. szeptember 8. 0:00 - szerda - 2010. szeptember 12. 0:00 - vasárnap

Tegnap kezdődött a Budavári borfesztivál. Bár az idő eddig nem kedvez a szabadtéri programnak egy jó borral lehet még ezt a borongós esős időt is jobban bírjuk. De a jó bort is mindig csak mértékkel!

"Vörös, fehér, száraz vagy édes a bor, szinte mindegy, fontos, hogy ott legyünk és találkozzunk! Mosolyogva koccintsuk egymás és a magunk egészségére, és büszkék legyünk nemzeti kincseinkre! Együtt lesz itt minden: hagyomány, zene, tánc, költészet és természetesen a mindent átölelő bor. "

A Ghymes frontemberének Szarka Gyulának szavait kölcsönözve hívunk mindenkit a Budavári Borfesztiválra.

A 19. alkalommal megrendezésre kerülő Borfesztivál a szentendrei szüreti sokadalommal kezdődött, boregyetemmel és múltidéző fotókiállítással folytatódik, a Borkiállítás és Vásárral csúcsosodik ki, majd a Borfesztivál gálakoncertjével és a jótékonysági borárveréssel fejeződik be. A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze.

A szeptember 8-án kezdődött budavári ünnepi forgatagon 15 ország több mint 200 borászata és két színpadon közel hatvan kulturális produkció várja a látogatókat. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseikre. Díszvendég a Kárpát-medence határon túli magyar borászata.

A borhoz aláfestő zene is illik. Pénteken jazz a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon és még sok ismert együttes gondoskodik. Szombaton népzenei és néptáncgála, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget.

Lesz borbíráló tréning, pezsgőlovag avatás, szüreti felvonulás(szombaton), játék és meglepetés. A kiváló borokhoz különleges étkeket kínálunk, ínyenceknek, nagyétkűeknek, édesszájúaknak egyaránt. Ha nem ismeri a Szittya pitát, az Embörös rétest, jöjjön el és kóstolja meg.

Hozzászólások (1)

 • anon
  morzsi (nem ellenőrzött)

  Szóval már véget is ért a borfesztivál. A meghírdetett országos takarékosságot (is) figyelembe vehette a férjem, amikor vasárnap, a fesztivál utolsó napján elvitt a rendezvényre (ugyanis semmifelé szeszesitatalért nem rajongok, így a bor is hidegen hagy - azaz nem fogok hatalmas kiadást jelenteni borfogyasztás miatt(:)). Nem csalódott bennem, és én sem csalódtam, mert végre ragyogó jó idő volt és csodálatos panoráma nyílt a Várból az őszbe forduló időben Budapestről. Kulturált borfogyasztásról mostanában sokat hallani, és remélhetőleg lassan beivódik a közviselkedésbe is. Társaságunk tagjainak borospoharába többször beleszagolva ( s néha egy kortyot is megízlelve)némi képet kaphattam a borok változatos és különböző ízéről - és mivel volt ott étek is, amely előtt, után vagy akár közte is lehet kortyintani, nemcsak hiszem, de tapasztalhattam is, hogy a bor emeli az étkezés minőségét. Mi sajt-variációt választottunk, hogy jobban érezhessük a nedű ízét.
  Azért én kis kóstóltam - hát olyan nem kifinomult bor-ízlésre vallóan - jégbort, ami ugye olyan divatos, édes valami. Szívemből azt mondanám, "nőknek való", de nem merem, mert értesüléseim szerint egyre több nő jelent meg a borászatban (termelő, eladó, szakértő) - s egyáltalán nem jellemző, hogy ők ezt kínálnák (mármint a jégbort). Igen, sok nő volt kint, nyakukban a kis táskával, amiben a poharat lehetett tartani. És kóstoltak. És sok külföldit és sok fiatalt láttam.
  Igen jó benyomást tett rám, ahogy megoldották a pohármosást - külön voltak pohármosó helyek.
  De azért ért csalódás is. Felcsillant a szemem, amikor megláttam: must. Tudom, jó azzal vigyázni. Esetleg ha valaki tudja folytatni: igyál Pifta muftot, nem ifok .... -akkor tudja mire gondolok. Azonban egy-két korty nem árthat meg, és vettem. Már amikor elővette az üveget az eladó (ha szerencséje van, még van egy adag, mondta), gyanúsnak tűnt, mert le volt az üveg dugaszolva. Aztán amikor kitöltötte a poharamba a tiszta, áttetsző színű folyadékot - két nappal ezelőtt készült vegyes szőlőből - gyanús lett az egész. Olyan volt, mint a traubi csak szóda nélkül. Én olyan igazi, éppen a présből kifolyó folyadékra vágytam, amiben még néha szőlőmag is kerül (esetleg szédült muslinca).
  Így aztán arra gondoltam hazafelé menet, hogy következő héten útbaejtem a piacot 1-2 kg szőlő beszerzése céljából, s otthon a krumplinyomóm segítségével - ha nem is a hangulatát gyermekkorom szüreteinek, de a friss must ízét a bögrémbe fogom varázsolni. Csak azt sajnálom, hogy nincs már meg a régi, ütött-kopott zománcos bádogbögre, ami anno ott volt apám szőlőprése mellett ....

  szept. 15, 2010