Placcc Fesztivál 2010

Időpont: 
2010. szeptember 24. 0:00 - péntek - 2010. október 3. 0:00 - vasárnap

Utazás térben és időben, képzeletben és valóságban – ezt kínálja a fővárosiaknak az idei Placcc Fesztivál. A rendhagyó művészeti produkcióiról ismert rendezvény egy sikeres pécsi kitérő után szeptember 24. és október 3. között visszatér Budapestre. Az alkotók interaktív nagyvárosi kalandozásra hívják a közönséget.

A negyedik Placcc Fesztiválon ismét magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a „talált” helyszíneket Budapesten. Dániából érkezik a Placcc meghívására a hello!earth alkotócsoport. A Tomorrow everything will be different (Holnap minden más lesz) című élménytúra során SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják a közönséget egy ismerős-ismeretlen városnegyeden, magán- és köztereken át. A különleges séta azonban nemcsak térben zajlik, hanem lélekben is, hiszen a valóság lassan összeolvad a személyes érzelmekkel, tapasztalatokkal.

Varázslatos kirándulásra csábítja a budapestieket egy lengyel művészcsapat a Sashegyre. A Fundacja Laury Palmer tagjai magánemberek hobbikertjeiben idézik meg az egész világot. Kis képzelőerővel a látogatók úgy érezhetik magukat, mintha a világhírű Velencei Biennálé nemzeti pavilonjai között sétálnának. Bármilyen hihetetlen, de még az időutazók sem maradnak program nélkül. A prágai Handa Gote kollektíva filmes-zenés produkciója visszarepíti a közönséget a 60-as, 70-es és 80-as évekbe egy retro helyszínen a Városligetben.

Menekülő útvonalat kínál a Szövetség’39 alkotócsoport az őszi Placcc-on. A városlakók bármikor belebotolhatnak egy-egy meglepő és játékos akcióba. A művészek teherautója a fesztivál alatt több napon keresztül fel-felbukkan az utakon, és platóján szállítja az utazó kortárs eseményeket. A művészet ugyanis bárhol megjelenhet – ott is, ahol a legkevésbé számítunk rá. Tartsd nyitva a szemed, mert valami történik a városban, ami szabad utat keres magának a megszokások, a nagyvárosi hétköznapok útvesztőjéből!

A tavalyi bemutatkozás után új akciókkal jelentkezik a Haszondesign Projekt. Több fiatal magyar alkotócsoport Budapest legkülönfélébb részeire viszi el a kortárs művészetet, és bebizonyítja, hogy az nemcsak a kiváltságosoké, hanem a mindennapjaink része. Ingyenes köztéri akcióikkal mutatják meg, hogy kis változások is jelentős hatást gyakorolhatnak a közérzetünkre. Az Újirány Csoport idén visszafoglalja a méltatlanul kihasználatlan Pollack Mihály teret a kultúrának és a közösségi életnek. A Placcc Fesztivál alatt a tér a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná alakul át. A kényelmes nyugágyakon napközben megpihenhet a sétáló, esténként pedig izgalmas kulturális programok és beszélgetések várják a vendégeket. Az Újirány Csoport másik akciója, a Városi Tornapálya a számítógép előtt görnyedő fővárosiakat akarja megmozgatni. Szintén a Haszondesign Projekt része az úgynevezett Csendautomata. A d1618 Műhely tereptárgyába belépő járókelők kipróbálhatják, hogyan hat rájuk az aktív csend élménye a város állandó zaja után. A projekt harmadik résztvevője az 1000% alkotócsoport, amely harmadszor vesz részt a Placcc Fesztiválon. Ezúttal is „önkéntes felújítást“ végeznek, amely során az elhanyagolt városi felületek a kortárs képzőművészet kommunikációs felületeivé változtak. Az őszi Haszondesign Projekt során a Nyugati téri felüljáró hídpilléreit festik meg. Ez lesz a legnagyobb falfelület, amit a fiatal képzőművészek valaha átalakítottak.

A negyedik Placcc Fesztivál célja, hogy budapestiek akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő szépségeket. Placcc – Művészet máshogy, máshol.

Hirdetés