The Qualitons, Sonny & His Wild Cows, Dorota

Helyszín: 
Jegyár: 
2000 Ft, 1500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. szeptember 23. 20:00 - csütörtök

Szeptember 23-án Magyarország legjobb retrózenekara mutatja be első lemezét az A38 Hajón. A Qualitons retrója a pop legjobb hagyományaihoz, az afrofunkhoz-afrobeathoz, rhythm & blueshoz, dzsesszrockhoz nyúl vissza. Az igazi tánchangulatról két előzenekar, a psychobillyt játszó Dorota és a klasszikus r'n'b-ben nyomuló Sonny & His Wild Cows gondoskodik.

Ha van zenekar Magyarországon, ami bizonyítja, hogy a retró nem ciki, hát a Qualitons bizonyosan az. Ez az öttagú zenekar – soraiban a Hammond Királyság magyarországi nagykövetével, Premecz Mátyással, Szőke Barna gitárossal, Hock Ernő bőgőssel, G. Szabó Hunor dobossal és a fáradhatatlan ceremóniamesterrel, Káosz Kapitánnyal – a magyar és nemzetközi könnyűzene oly csodás hagyományaihoz nyúl vissza, ami semmilyen körülmények között sem lehet ciki.

Koszos, recsegős hard funk, varázslatos ritmusképletekkel megtámogatott afrobeat, zakatolós rhythm & blues, leheletnyi jazz – mindaz, amire örömmel gondolunk vissza és amit örömmel fedezünk fel a hatvanas-hetvenes években. Emellett a Qualitons fontos kultúrmissziós feladatot is ellát: a magyar tánczene legkülönlegesebb gyöngyszemeit ássa elő: azokat a már-már progresszív darabokat, amik e zenekar nélkül a feldés homályába merülnének.

A Qualitons a kétezres évek elejére katapultálta a magyar könnyűzene legszebb hagyományait, a jazzfunkot, Kovács Katit és felhőtlen tánczenét. Ez a mi cool-unk, és nem kell szégyenkeznünk miatta. És most itt az első nagylemez, a Panoramic Tymes, aminek bemutatójára az A38 Hajón kerül sor.

2010. szeptember 18. 20:07 - Qualitons ©Qualitons

A Sonny and His Wild Cows névadója-motorja, Sonny 1983-ban született Sopronban. Hamar elkötelezte magát a country és a blues mellett, és jó ideje Közép-Európa egyik legjobb klasszikus rhythm and blues-gitárosának számít. Autentikus, 50-es évekbeli r'n'b, rockabilly, némi rock and roll – ezt játssza a SHWC, de a lényeg a koszos, eredeti rhythm and blues-hangzás. A zenekar első lemeze idén jelent meg.

A Dorota zenekar tagjainak névsorát nézve elsősorban bibliai próféták jutnak eszünkbe, nem annyira a szörfrock és a psychobilly. Pedig a rockgitáros, a free jazz bőgős és a népzenész dobos találkozásából létrejött Dorota inkább az utóbbi műfajokban jeleskedik. Egy klasszikus felállású psychobilly-trió, ami az átlagosnál kissé vadabb, tozított gitárfutamokkal operál.

Hirdetés