IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Időpont: 
2010. szeptember 20. 0:00 - hétfő - 2010. szeptember 27. 0:00 - hétfő

Az első ízben 2007-ben megrendezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó életre hívóinak célja, hogy új produkciók, kezdeményezések, amatőr együttesek bemutatkozása mellett külföldi társulatok részvételével a világ táncművészetére is kitekintést is adjon. Az egyhetes programban Pécsett szlovén, szerb, francia, japán, kubai táncosok adnak elő, és a helyi tánciskolák mellett fellép a három nagy vidéki balettegyüttesünk is.

Szeptember 20. és 27. között rendezik meg a mustrát, amelynek létrehozása a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódott, a szervezők ugyanis egy, a városban korábban még nem létező rendezvényt szerettek volna meghonosítani a baranyai megyeszékhelyen.

Az immár negyedik alkalommal megtartandó tánctalálkozón a minőségi produkciók felvonultatásán túl cél az is, hogy minél sokszínűbb legyen az esemény, s illeszkedjen a város kulturális örökségéhez. A fesztivál keretében elsősorban a kortárs tánc és a modern balett az irányadó, ám néptánc, illetve hip-hop produkciókat is szerepeltetnek a műsorban.

A szervezők a gyermekelőadással is kedveskednek a legkisebbeknek, Gulliver egyik vándorlását viszik színpadra, a Színház téren, valamint a Széchenyi téren pedig a Tánc-Szín-Tér program keretében más, helyi amatőrök is fellépnek majd. Jubileumot is tartanak: a Táncoló Egyetem program tizedik évfordulóját ünnepli majd az esemény zárásaként, melynek keretében salsa táncbemutató, akrobatikus rock and roll, s Guinness rekordkísérlet is lesz.

2010. szeptember 21. 13:55 - IV. Nemzetközi Tánctalálkozó Pécsett ©IV. Nemzetközi Tánctalálkozó Pécsett

A találkozó fősodrában bemutatott művekben a nézők előtt elevenítik fel a kubai életet, s egy szerelmes pár világán keresztül az emberi viszonyokat, lesz Chopin- és Sztravinszkij-mű táncos feldolgozása is, hét női táncosra és egy zenészre készült előadás, különleges szólódarab, valamint egy estén lép fel - az „Egy mindenkit visz” elve alapján - a Pécsi Balett, a Győri Balett és Szegedi Kortárs Balett.

A hazaikat még a TranzDanz, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és az Urban Dance Theatre képviseli. A pécsiek közül a Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Tanac Táncegyüttes és Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai is bemutatják tudásukat.

A 2010-es fellépők között van a kanadai Compagnie Marie Chouinard, a Motionhouse az Egyesült Királyságból, az izraeli Vertigo Dance Company, déli szomszédunktól, Szerbiából, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese - Új Táncfórum. Itt lesz a japán Hiroaki Umeda, a szlovén Ballet Maribor, a DanzAbierta Kubából, valamint a francia Ballet Preljocaj. A táncos programok délután kezdődnek, s késő estig tartanak, s több helyszínen - a Színház téren, a Széchenyi téren, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Pécsi Horvát Színházban, a Kossuth téren, valamint a Cella Septichorában - zajlanak az majd az események.