2018. augusztus 22. - szerda

Engedetlenek

Kinyomtatom...
Helyszín: 
HattyúHáz Galéria
Időpont: 
2010. szeptember 23 - 2010. október 15

A HattyúHáz Galériában szeptember 23-án nyolc lengyel művész kiállítása nyílt meg Engedetlenek címmel a Krakkói napok keretén belül, a művek október 15-ig tekinthetők meg.

A kiállítás a lengyel kultúrát az általánosan elfogadott kulturális és társadalmi normák ellen lázadó nő szemszögéből mutatja be, úgy hogy a kiállított művek az érzelmekre, és azok kifejezési formáira fókuszálnak. Ezáltal a Lengyel Anya (Matka Polka) mítosza, amely a nő erősen sztereotip jellegű ábrázolása - a gyerekekről, a férjről, a családtagokról való állandó gondoskodás terhe alatt élő, az örök áldozatkész nő - egy érett, saját függetlenségét megtartani képes nő alakjává formálódik. A kiállítás elsősorban azt az aktuális kérdést veti fel, hogy milyen mértékben lehetséges a sztereotípiák elvetése, illetve megkérdőjelezése, valamint a már meglévő kulturális sémákat milyen új sémák váltják fel a hétköznapokban. Ennek az összetett témának a bemutatása annál inkább vonzó lehet a magyar és külföldi közönség számára, mert a felkért lengyel női művészek nagy elismertségnek örvendenek. Nem idegenkednek sem a düh, sem a lázadás formáitól, nem félnek a hagyományos értelemben vett "nőiséggel" szemben érzéseiket, álláspontjukat kifejezni. Ezt többféle módon teszik. Tiltakozásuk ritkán nyilvánul meg közvetlenül, van, hogy arra a szociális és kulturális közegre hívják fel a figyelmet, melyek bizonyos magatartásformákat kényszerítenek a lengyel nőkre. Van, hogy egyes jelenségek kapcsán nyílt kritikához folyamodnak, vagy azokra az összefüggésekre mutatnak rá, melyek megalapozzák a tudásunkat.

Engedetlenek

A kiállításon külön erre az alkalomra készült munkák láthatók, különböző médiákon keresztül közvetítve, legyen az performansz, installáció, fotó, videó, szobor vagy festmény.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Benczúr Emese kiállítása a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

plakát

Feltárulnak a titkok a síron túlról: 2018. augusztus 16-án a belvárosi Komplexbe érkezik az egyedülálló A Világ Múmiái Kiállítás.

Vogue Italia

A Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és textiltervezés mesterszak végzősének diplomamunkája a Vogue Talents-ben.