2018. november 19. - hétfő

Soul & Gospel Fesztivál 2010

Kinyomtatom...
Jegyár: 
2.990 Ft - 4.990 Ft
Időpont: 
2010. november 3. 19:00

Idén negyedik alkalommal rendezzik meg a Soul & Gospel Fesztivált Budapesten, mely a korábbi helyszínről - a Westend tetőteraszról - a Papp László Budapest Sportarénába költözik. Ezúttal két londoni együttest a Hillsong London-t és a London Community Gospel Choir-t láthatjuk a színpadon.

A Hillsong London, a kortárs gospel zene egyik legfrissebb és legdinamikusabb csapata 2008-ban együtt adott koncertet Matt Redman-nel a Soul & Gospel Fesztiválon, ahol négyezer lelkes fiatal vett részt a késő estig tartó eseményen.

Soul & Gospel Fesztivál 2010

A Hillsong London, a Hillsong London Church dicsőítői csapata. Nagy-Britannia leggyorsabban növekedő keresztény közössége az ausztráliai Hillsong Church testvérközössége; a 90-es évek közepén kezdte meg működését, s óriási népszerűsége nagy mértékben a zenéjüknek köszönhető. A Hillsong London hangzására jellemző; az aktuális európai zenei trendek keveredése a Hillsong Ausztrália-örökséggel, modern áhítat erős brit-poppos beütéssel. A londoni íz és az a meghatározó tény, hogy a kórus elsősorban 18-30 év közötti fiatalokból áll: izgalmas, mégis ismerős keresztény kórusélményt nyújt. Amit a Hillsong London csinál, az jóval több, mint zene. A világon talán ők tudják a legjobban, mi az, dalban imádkozni, dicsőíteni és szolgálni. Példa nélküli, ahogy a Hillsong dicsőítő dalai milyen gyorsasággal terjednek szét a világban, egyre több embert meghódítva.

Az elmúlt évek során keresztül-kasul beutazták a Földet. A Hillsong Londonnak sikerült eljutnia a világi kultúra olyan helyeire is, ahol a hagyományosnak mondható egyházközösségek nem működnek. Színházakban, klubokban, sportcsarnokokban vagy éppen kávéházakban tartott - rock’n’roll show-elemekkel fűszerezett - dicsőítő alkalmaik során sikerült egyre nagyobb rajongótábort szerezniük. Csak az elmúlt évben, 25 országban 335 ezer ember előtt zenéltek. 2009 szeptemberében a London O2 Arénában 14 ezer ember vett részt a jubileumi fellépésükön és még ezrek maradtak odakint férőhely híján.

A Hillsong Londonnak eddig három lemeze jelent meg, az első 2004-ben látott napvilágot és a Shout God's Fame címet kapta. A lemez több dalát Natasha Bedingfield szerezte és énekelte fel a kórussal. 2005 októberében, 6000 fős koncert során, Matt Redmannel közösen rögzítettek egy koncertlemezt: ez lett a „Jesus Is”, amely 2006. májusában került a boltokba. A 2009-es korongjuk, pedig még a brit lemezeladási listákat is meghódította.

Ötödik albumuk idén fog megjelenni, melyről már biztosan hallunk majd néhány dalt. A repertoár nagy részét ismert Hillsong dalok, saját szerzeményeik, valamint a nagysikerű új CD, a Hail to the King számai alkotják majd.

A London Community Gospel Choir Budapesten eddig két alkalommal lépett fel; 2004-ben a Müpát, 2008-ban a Millenárist töltötték meg. Most, mint az előző alkalmakkor is, 12 fős felállásban lépnek a színpadra.

A LCGC - Nagy Britannia elsőszámú gospel kórusa - 1982-ben alakult. A mai napig ők a Szigetország legaktívabb és legismertebb gospel kórusa. Sokoldalú, stílusban és előadásmódban is rendkívüli változatosságot mutató, sok nemzetiségű csapatról beszélhetünk, mely akár 5 vagy akár 300 fős felállásban is katartikus koncertélményt tud nyújtani. „Anglia legjobb hangjai” tíz lemezzel és több száz koncerttel büszkélkedhetnek. Sztárok tucatjával léptek már fel és a hagyományos koncerthelyszíneken túl felejthetetlen élményt képesek nyújtani bármilyen helyszínen: legyen az egy templomban, börtönben, vagy épp temetésen, színházban, klubokban, konferenciákon és privát partikon. A leghíresebb fellépéseik közé sorolhatjuk a Live8-on való részvételüket Glastonburyben vagy a Wembley Stadionban az FA CUP döntőn. Különleges hangzás; a funky-s, swinges, R’n’B-s gospel, a színpadon a tradicionális előadásmódot sajátos pezsdítő koreográfiával ötvözik. Számtalan jelzőt használhatnánk még a LCGC hangzásának és látványának leírására; profi, energikus, inspiráló, lélekkel teli.

A LCGC alapítója, írányítója Bazil Meade, neves gospel énekes: különleges tehetsége van a szóló és a kórus szólamok közötti harmónia megteremtésében: a hangképzés elismert mestere. Irányítása alatt gospel és R’n’B énekesek sora kezdett virágzó karrierbe. Szakértelméből többek között „hasznot húzott” Martine McCucheon, Phats & Small, Billie, Lynden David Hall és az egykori Spice Girls-ös Mel B. Az évek során olyan énekesek adottságait/képességeit tökéletesítette, mint Yazz, Eternal, Louise, Dina Carroll.

A LCGC-t láthattuk filmen a Kísértés két szólamban (The Fighting Temptations) című Beyoncé főszereplésével készült amerikai vígjátékban, az Igazából szerelem (Love Actually) című angol vígjátékban, és az Oroszlánkirály ismert betétdalában, a Circle of Life című dalban, ahol is Elton Johnt kísérték. Ezenkívül számos pop-rock korongokon is közreműködtek, mint a "Hey Ya!” című számban Razorlighttal, Will Young debütáló albumán (From Now On), az Erasure 1995-ös Erasure című lemezén mint vokalista, vagy Nick Cave and the Bad Seeds 2005-ös dupla korongján, az „Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus”-on. Ismertebb kooperációik közé tartozik még a Gorillaz Demon Days albumán való szereplés, a „Don't Get Lost in Heaven” című dalban. De a kórus dolgozott már együtt Paul McCartney-val, a Westlife-fal, Tori Amos – szal és Madonnával is.

A Hillsong dalok világszerte fiatalok millióinak szívében ébresztették fel a hitet és a reményt. A Hillsong hangzás mára fogalommá vált és új színt hozott a modern gospel zene világába. Koncertjeikről nem hiányoznak a forradalmian új, látványos vizuál elemek és az egyedi színpadi megjelenés sem.
A London Community Gospel Choir-t hallgatni fantasztikus élmény, energikus gospel - mind zeneileg, mind koreográfiailag ízig végig hiteles forrásból.
Az Arénabeli közös koncertjük mind hangzásában, mind látványában egyedülállónak ígérkezik.


Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.