2018. február 22. - csütörtök

Sznono Szabó Noémi & Mózes Katinka: Szentek és Álszentek

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. október 14 - 2010. november 7

2010. október 14-én, csütörtökön 18 órakor Vékony Délia művészettörténész nyitja meg Sznono Szabó Noémi és Mózes Katinka közös kiállítását a Duna Palotában.

Szabó Noémi a képzőművészeti egyetem festőművész szakán, majd vizuális nevelőtanár szakán végzett. Fiatal kora ellenére már számos sikert tudhat magáénak, kiállításai voltak többek között:

  • Csoportos kiállítás – CAW / Budapest, Duna Palota
  • „Csak a Nő”, kiállítás Jankó Zs. Manóval / Budapest, Bem Mozi
  • „Női (Én)ek”, egyéni kiállítás / Budapest, Tető Galéria
  • „Nőzőpontok“, egyéni kiállítás / Budapest, Coffeinn Kávézó
  • Egyéni kiállítás / Budapest, Claro Bisztró
  • Csoportos kiállítás / Székesfehérvár, Munkácsy Mihály Általános
  • Képvásárlási Akció / Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • Barcsay terem. Old-alak című képemet megvette a Fundamenta.
  • Jelzőbója”, kiállítás Korcsmár Eszterrel / Budapest, Bárka Színház

Ezúttal Mózes Katinkával „Szentek és álszentek” címmel nyílik közös kiállítása a Duna Palotában. Szabó Noémi így vall önmagáról és művészetéről:

„A szépség olyan részletek egysége, amik oly módon tudnak együttműködni, hogy semmi mást nem kell  hozzáadni, elvenni belőle vagy egymással összemosni.”

Festészetemben a nőalakjaim hordozzák ezt a harmonikus szépséget. Egy-egy kifejező aktforma, testrész személyiségem rétegének egy-egy darabja, érzéseim vizuális szimfóniája.
A hangulatokat a különböző arckarakterek specifikus képi ábrázolása helyett a női testhelyzetek fejezik ki. Az egyediség és különlegesség így a testhelyzetek primér gesztusaiban valósul meg az arcvonások eleve elrendelt és behatároltabb mimikái helyett.

Alkotásaim választott s egyben tárgykultúránk egyik legősibb alapanyaga a fa, amely éppen természetessége által vált olyan fontossá munkáim készítésében. A vászonhoz képest többféle megmunkálást tesz lehetővé számomra: nyers, kezeletlen felülete háttérként jelenik meg műveim egy részén, az erezetei illeszkednek alakjaim formavilágához, illetve a véshetőség lehetősége izgalmas ellenpont a női testrészek lágyságával.

Sznono Szabó Noémi & Mózes Katinka: Szentek és Álszentek

A művek közös koncepciója az, hogy a női aktok általam kiválasztott testrészei emblematikus mintaként szervesen illeszkednek a háttér grafikai nyomatokat idéző mintavilágához.
Amikor a Nővel foglalkozom, magammal vagyok; e folyamat eredményeként születő művem egy-egy megmentett lélekdarab a festészet eszközein keresztül. Ez a legteljesebb kitárulkozás számomra, melyben mindig újabb réteget igyekszem felhozni a magam mélyéről. Témám mintha sosem változna, miközben folyamatosan új színek játszódnak bennem képpé.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.