Sznono Szabó Noémi & Mózes Katinka: Szentek és Álszentek

Időpont: 
2010. október 14. 0:00 - csütörtök - 2010. november 7. 0:00 - vasárnap

2010. október 14-én, csütörtökön 18 órakor Vékony Délia művészettörténész nyitja meg Sznono Szabó Noémi és Mózes Katinka közös kiállítását a Duna Palotában.

Szabó Noémi a képzőművészeti egyetem festőművész szakán, majd vizuális nevelőtanár szakán végzett. Fiatal kora ellenére már számos sikert tudhat magáénak, kiállításai voltak többek között:

  • Csoportos kiállítás – CAW / Budapest, Duna Palota
  • „Csak a Nő”, kiállítás Jankó Zs. Manóval / Budapest, Bem Mozi
  • „Női (Én)ek”, egyéni kiállítás / Budapest, Tető Galéria
  • „Nőzőpontok“, egyéni kiállítás / Budapest, Coffeinn Kávézó
  • Egyéni kiállítás / Budapest, Claro Bisztró
  • Csoportos kiállítás / Székesfehérvár, Munkácsy Mihály Általános
  • Képvásárlási Akció / Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • Barcsay terem. Old-alak című képemet megvette a Fundamenta.
  • Jelzőbója”, kiállítás Korcsmár Eszterrel / Budapest, Bárka Színház

Ezúttal Mózes Katinkával „Szentek és álszentek” címmel nyílik közös kiállítása a Duna Palotában. Szabó Noémi így vall önmagáról és művészetéről:

„A szépség olyan részletek egysége, amik oly módon tudnak együttműködni, hogy semmi mást nem kell  hozzáadni, elvenni belőle vagy egymással összemosni.”

Festészetemben a nőalakjaim hordozzák ezt a harmonikus szépséget. Egy-egy kifejező aktforma, testrész személyiségem rétegének egy-egy darabja, érzéseim vizuális szimfóniája.
A hangulatokat a különböző arckarakterek specifikus képi ábrázolása helyett a női testhelyzetek fejezik ki. Az egyediség és különlegesség így a testhelyzetek primér gesztusaiban valósul meg az arcvonások eleve elrendelt és behatároltabb mimikái helyett.

Alkotásaim választott s egyben tárgykultúránk egyik legősibb alapanyaga a fa, amely éppen természetessége által vált olyan fontossá munkáim készítésében. A vászonhoz képest többféle megmunkálást tesz lehetővé számomra: nyers, kezeletlen felülete háttérként jelenik meg műveim egy részén, az erezetei illeszkednek alakjaim formavilágához, illetve a véshetőség lehetősége izgalmas ellenpont a női testrészek lágyságával.

2010. október 11. 12:10 - Sznono Szabó Noémi & Mózes Katinka: Szentek és Álszentek ©Sznono Szabó Noémi & Mózes Katinka: Szentek és Álszentek

A művek közös koncepciója az, hogy a női aktok általam kiválasztott testrészei emblematikus mintaként szervesen illeszkednek a háttér grafikai nyomatokat idéző mintavilágához.
Amikor a Nővel foglalkozom, magammal vagyok; e folyamat eredményeként születő művem egy-egy megmentett lélekdarab a festészet eszközein keresztül. Ez a legteljesebb kitárulkozás számomra, melyben mindig újabb réteget igyekszem felhozni a magam mélyéről. Témám mintha sosem változna, miközben folyamatosan új színek játszódnak bennem képpé.

Hirdetés