Találkozás Esterházy Péterrel

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. október 27. 19:00 - szerda

Esterházy Péter napjaink egyik legeredetibb és legérdekesebb szerzője” (Mario Vargas Llosa) 2010. október 27-én találkozhatunk vele az ÉS-Kvartettben.

Az íróval való beszélgetést Károlyi Csaba vezeti, további résztvevők: Bárány Tibor, Keresztesi József és Szilasi László.
A beszélgetés témája az író „Esti” című kötete.

2010. május 11. 15:57 - Esterházy Esti ©Esterházy Esti

...Csak magamról beszélhetek. Arról, ami történt velem. Mi is történt? Várj csak. Voltaképpen semmi. De sokat képzelődtem.” Kosztolányi Dezső 1933-ban adta közre Esti Kornél című kötetét, mely a magyar irodalom egyik remekműve. Egy olyan könyvet jelentetett meg, melynek darabjai egymástól távoli időben jöttek létre, a kötetben viszont úgy élnek egymás mellett, mintha mindig összetartoztak volna. Esterházy Péter Esti című könyve már a címével rokonságot vállal elődje művével, hogy aztán megírja saját útirajzát, regényes életrajzát (melyben arról is számot ad, hogy a hős hányszor halt meg álmában). De marad töredék. Füzér. Esti Kornél és Esti valamikor felszálltak egy villamosra észrevétlenül, majd megszokták, hogy hol robog velük, hol csikorognak a kerekei, hol csönget egy picit, de egy idő után csak arra tudtak gondolni, hogy egyszer eljutnak a végállomásig. Esti nem azonos Esti Kornéllal, ahogy Esti Kornél sem azonos Kosztolányival, mint ahogy Esti sem Esterházyval. Csak zötyög a villamos. „Mindazonáltal jó volna még élni egy darabig.”...