2018. november 17. - szombat

Fürjesi Csaba kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Symbol Art Galéria
Időpont: 
2010. október 19 - 2010. október 26

2010. október 19-én 18 órakor Sinkó István festőművész, művészeti író nyitja meg Fürjesi Csaba festőművész kiállítását a Symbol Art Galériában.

Fürjesi Csaba kiállítása

„A színérzék, a kolorizmus a festői képességek szempontjából ugyanúgy categoricus imperativus, mint a zenében az abszolút hallás. Fürjesi Csaba festészetének egyik elsősorban kiemelésre érdemes erénye – amely már korai képeinek mindegyikén megjelenik – a proportio, a ritmus, a kontraszt jó érzékű megválasztása és ezt felhasználva egy személyes hangú természetpoézishez fogható látványalakítás. A képeken túlnyomórészt a mozgékony és érzelemdús festésmód
öröme uralkodik el. Mindenütt virágzik a variációs hajlam, mintha minden a vágyakozó hangú, kicsit melankolikus alaptémából származna. Mégis olyan képi világ tárul fel, amelyben ismeretlen a hűvös, szürke és szorongó hatást keltő jegy, hiszen – ha nem is mindig a kép egészén, de legalább részleteiben mindig felkerülnek a derűsebb tónusok. További élményforrás rejlik a „fényeffektusok” kezelésében, mely hatására minden kaméleon módjára váltja a színét.
Egy-egy kép vagy képrészlet erejéig az időt felfüggesztve – feladva saját korunk képzőművészeti vívmányait – olyan különös hatást vált ki, mintha elmúlt idők forrásaiból merítene. A német expresszionisták, a francia fauves-ok vagy a nagybányai „neósok” műhelyének sok jellegzetes, egyéni fortélyát csillogtatja meg. Technikai értelemben elsősorban mégiscsak magának a festésnek és a kompozícióépítésnek az öröme hatja át a műveket. Egy óhajtott álomvilágot idéz
fel, amelyet nem lehetne poétikusabb színekkel és formákkal elővarázsolni, mint így.” - Pallag Márta, művészettörténész

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.