2018. december 14. - péntek

Tiszta forrás a Muzsikással és Jandó Jenővel

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1100, 1300, 1600 Ft
Időpont: 
2010. október 24. 11:00 - 15:00

Olyan gyakran idézik a „tiszta forrás” szókapcsolatot Bartók (és Kodály) zenéje, szellemisége kapcsán, hogy mielőtt a Müpa október 24-i, egészen különleges matinékoncertjéről szó esne, álljon itt a „tiszta forrás” forrása, Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka:

Volt egy öreg apó.

Volt néki, volt néki
Kilenc szép szál fia,
Nem nevelte őket
Csak erdőket járni,
Csak vadat vadászni,
És addig-addig

Vadászgattak addig:

Szarvassá változtak
Ott a nagy erdőben.

És az ő szarvuk

Ajtón be nem térhet,

Csak betér völgyekbe.

A karcsú testük

Gunyában nem járhat,

Csak járhat lombok közt.

A lábuk nem lép

Tűzhely hamujába,

Csak a puha avarba.
A szájuk többé

Nem iszik pohárból,

Csak tiszta forrásból.

Muzsikás

A Bartók által feldolgozott román kolinda zenei szimbólumai jelennek meg és szólalnak meg a színpadon a legautentikusabb előadók tolmácsolásában. Az improvizatív, sodró erejű hangszeres népzene a Dunántúlról, Kalotaszegről, Gyimesből és a Mezőségből a Liszt-, Kossuth-, Magyar Örökség-, WOMEX- és Prima Primissima-díjas Muzsikás instrumentumain csendül majd fel, hiteles díszítésekkel, megcsillantva a teljesen egyedi magyar dudazene ritmus-és dallamvilágát. Hangokká formálódnak a szarvassá vált fiúknak otthont adó erdők, völgyek, lombok és a puha avar. És megszólalnak az e tiszta forrás éltette bartóki kompozíciók is a Liszt-, Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas, érdemes művész Jandó Jenő keze nyomán a zongorán. A Gyermekeknek kristálytiszta népdalfeldolgozásai, az Allegro barbaro hangszeres népzenét őrző akkordjai, a Román népi táncok hegedűt és dudát is megelevenítő tételei bizonyára sokak számára ismerősek lesznek anélkül, hogy magukat a darabokat hallották volna valaha. A délelőtt 11 és délután 3 órakor kezdődő hangversenyeken a Fesztivál Színház közönsége ízelítőt kaphat a hangszerek működéséből, a falusi élet jeles eseményeihez kötődő zenélési szokásokból, és fokozatosan maga is bekapcsolódhat a muzsikálás lelket tisztító folyamatába.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Tommy Cash

A világ legkülöncebb rappere, az észt Tommy Cash november 30-án jelentette meg régóta várt ¥€$ c. debütáló lemezét, február 18-án pedig nálunk is bemutatja a Dürer Kertben.

Szárnyalás - jelenet

Szárnyalás - a Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadása.

teljes_kepernyo_rogzitese_2018.12.06._234453.jpg

A Filharmónia Magyarország minden egyes programján kiemelt szerepet szán a gyermekeknek.