Magashegyi Underground lemezbemutató, A Naifa (P)

Helyszín: 
Jegyár: 
1700 Ft, 1400 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. október 29. 21:00 - péntek

Vidám és okos sanzon-pop, illetve modernizált portugál fado: ezt kínálja az A38 Hajó október végén. Az egykori Kaukázus tagjai és a Megasztár-versenyző énekesnő együttműködéséből született, rendkívül népszerű Magashegyi Underground első lemezét mutatja be, az est társfellépője pedig a portugál A Naifa nevű együttes.

A magyar és a portugál zenekar koncertje egyúttal folytatása egy nagylélegzetű koncertsorozatnak. A Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik, ez alkalommal tehát a Palatkai Banda révén Románia lesz a vendég.

A Magashegyi Underground gyökerei valahol a Kaukázus környékén találhatók: az alapítók és a jelenlegi tagság nagy része is az azóta megszűnt zenekart erősítette. A Megasztárban feltűnt énekesnővel, Bocskor Bíborkával kiegészülve az együttes valósággal letarolta a 2007-es év magyar slágerpiacát: a Szeplős váll, Gróf Balázs animációs videóklipjével megtámogatva az MR2-Petőfi jóvoltából elsöprő siker lett. Azóta megjelent jó pár kislemez, a zenekarhoz csatlakozott Tariska Szabolcs az Amorf Ördögökből, és most eljött az ideje az első nagylemeznek. Az 1000 Erdő album okos, elegáns, rafinált popszámok gyűjteménye, amelyben eklektikus, ugyanakkor harmonikus egységbe olvad a finom elektronika, a Magashegyire jellemző sanzonos világ, néhol egzotikus népi hangszerekkel cizellálva. A lemezbemutatón számos vendégzenész, fúvósok, illetve nem mindennapi látványvilág egészíti ki a Magashegyi Underground – nevével ellentétben egyáltalán nem underground, inkább játékos, közvetlen és elragadó – produkcióját.

Amit a Gotan projekt művelt az argentin tangóval, nagyjából azt teszi az A Naifa a portugál fadóval: ezt a hagyományos, hazájában hatalmas népszerűségnek örvendő, szomorkás stílust és életérzést modernizálja, leheletnyi elektronikával. Finom downtempo, ami ugyanakkor távol áll a kortárs elektronika kiszámítottságától, épp ellenkezőleg: mély és érzelmes, magával ragadó és szívbe markoló. Az A Naifa zenéjében rengeteg költészet rejlik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a zenekar legutóbbi DVD-je, ez a gyönyörű, fotóalbummal kiegészített kiadvány, melynek gerincét egy koncertfelvétel mellett kortárs portugál költők versei adják.

Az A Naifa fadóra épülő, egyedülálló muzsikájának kulcsa Maria Antónia Mendes csodálatos hangjában és a tizenkét húros portugál gitár összetéveszthetetlen hangfekvésében rejlik. Elragadó, poétikus világ, a fado jellegzetes melankóliája, mindez finom ízléssel poposítva – egy nem mindennapi koncert egy nem mindennapi zenekartól.

Hirdetés