Fábián Juli Jazz Riff: A jazz új generációjának hangja a Müpában

Jegyár: 
1700, 2900, 3700 Ft
Időpont: 
2010. november 8. 19:30 - hétfő

A magyar jazzszíntéren jó ideje betöltetlen űrt énekel be Fábián Juli. A hozzá hasonló klasszikus, mégis minden műfajban bevethető jazzhang eddig hiánycikk volt – ezt bizonyítja, hogy az utóbbi években a jazzpaletta olyan eltérő stílusú együttesei tartottak rá számot, mint a Barabás Lőrinc Eklektric, vagy a Budapest Jazz Orchestra.

A nevét viselő Jazz Riffben generációjának krémje adja elő a feszes groovokra, popos riffekre épülő zenéjüket, amelyet november 8-án a Hétfői Est Jazz közönsége számára Chaouki Smahi algériai lantjátékos egészít ki fúziós hatásokkal.

2009. augusztus 19. 9:25 - Fábián Juli Jazz Riff ©Fábián Juli Jazz Riff
Fábián Juli Jazz Riff

A Fábián Juli Jazz Riff Kenny Garrett előzenekaraként indult, de hamar a hazai jazzélet egyik legnépszerűbb formációjává vált. Nemcsak a zenekar tagjainak makulátlan hangszeres tudása, előremutató, de muzikalitásában kompromisszummentes stílusa, hanem koncertjeik magával ragadó, őszinte hangulata teszi fellépéseiket maradandó élménnyé.

A zenekar neve is utal rá, hogy stílusukat a dallamos témák, feszes groove-ok és innovatív ritmusszekció jellemzi, de a lírai hangvételű dalok sem állnak távol a zenészek lelkivilágától. A Hétfő Esti Jazz sorozatának következő fellépőiként a fúziós jazzt is belevegyítik stílusukba, amiről Chaouki Smahi algériai lant- és oud-művész gondoskodik. A zenész korábban Charlie Marianóval és Billy Cobhammel is fellépett már, zenéjében az észak-afrikai zenei tradíciókat a kortárs jazz harmóniáival és ritmikájával kapcsolta össze, ami sokszor impulzív és rendkívül dinamikus, máskor szemlélődő, érzelmes és gondolatébresztő muzsikát eredményez.

Fábián Juli tehetségéről hamar megbizonyosodhat bárki: http://bit.ly/9IvaSb. Érdemes azonban megjegyezni, hogy hangját a nemzetközi szakma is elismeri: a Montreux-i Jazz Fesztivál Shure jazz énekversenyén két ízben, 2007 és 2008 nyarán is döntőbe jutott, ahol az egész világról érkező, nyolc legjobbnak ítélt és meghívott énekes közt tehette próbára tudását. Az együttes sem szűkölködik elismerésekben, a formáció a Müpa 2009. évi Showcase-ének egyik felfedezettje volt, a zenekar első albumán, a Honey & Chili-n megjelent öt saját szerzeményük pedig hetedik helyezést kapott a UK Songwriting Contest dalszerző versenyen jazz és pop kategóriákban

Hirdetés