Kelet-Nyugati Átjáró

Időpont: 
2010. november 3. 0:00 - szerda - 2010. november 6. 0:00 - szombat

Balkán. Sokszínűség. Kultúra. A negyedik éve megrendezett Kelet-Nyugati Átjáró ismét megmutatja, mit ad a világnak déli szomszédságunk. Két markáns íven épül a híd: a Találkozó a Balkán Kapujában Konferencia témája a „kulturális különbözőség” és a „vendégszeretet” filozófiai, irodalmi vonatkozása lesz; a Balkán Világzenei Fesztiválon pedig a keleti és nyugati zenei hagyományt ötvöző hazai és külföldi előadóké a főszerep.

A november 3-6. között megrendezett világzenei koncertekből, konferencia-előadásokból, beszélgetésekből, művészeti eseményekből álló rendezvény két markáns ívét a Balkán Világzenei Fesztivál és a Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia programjai alkotják. A kulturális különbözőség esélyei – a határtalan vendégszeretet etikája, poétikája és politikája alcímet viselő konferencia célja a határok átjárhatóságának megteremtése az egyes tudományterületek, valamint a nagyvilág, Európa és a Balkán között. A hazai és külföldi tudósok, művészek és irodalmárok részvételével zajló tudományos találkozó ugyanakkor Pécs, a „határtalan város” vendéglátó és befogadó szerepét is igyekszik erősíteni. Az előadók között lesz a kortárs filozófia egyik legfontosabb gondolkodója, az amerikai Gary Shapiro, a japán ökofilozófus Abe Hiroshi, a világszerte elismert török filozófus-költő Oruc Aruoba, a holland zenetudós Marcel Cobussen, a New York-i Nietzsche Kör vezetője Rainer J. Hanshe, és a magyar irodalmi és tudományos élet neves személyiségei is. Az eseménysorozat résztvevői iránti érdeklődést jelzi, hogy Gary Shapiro pécsi programját megelőzően már november 3-án tart egy előadást, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének meghívására a Collegium Budapestben.

2005. február 23. 13:30 - Boris Kovač és a La Campanella ©Boris Kovač és a La Campanella
Boris Kovač és a La Campanella

A Kelet-Nyugati Átjárón természetesen nem csak a tudományé a főszerep: a Balkán Világzenei Fesztivál koncertjei várhatóan most sem fognak csalódást okozni a nép- és világzene híveinek. Izgalmas felütésnek ígérkezik Lajkó Félix és barátainak fellépése a fesztivál első napján. A vajdasági hegedű-virtuóz zenéjét lehetetlen kategorizálni, hiszen játékában a kortárs klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai, balkáni népzenék motívumai, a dzsessz és a blues is keveredik – Lajkó Félix szuggesztív játékmódja azonban tökéletes összhangot teremt az eltérő stíluselemek között. Félixet a koncerten állandó zenésztársa és barátja, Brasnyó Antal brácsás kíséri, de fellépnek a hazai jazz-élet kiválóságai – Dresch Mihály (szaxofon) és Szandai Mátyás (bőgő) is.
Egészen másfajta zenei világot képvisel a Lajkó Félix után színpadra lépő Mercan Dede. A törökországi származású, jelenleg Montrealban élő DJ, producer és zenész sajátos muzsikájában a Kelet és Nyugat egymástól talán legtávolabb eső irányzatai adnak egymásnak találkozót. Produkcióiban ugyanis a török szufi-zene és a nyugat-európai elektronika ötvöződik. A pécsi koncertre Dede a már legendássá vált, kerengő dervisekkel megerősített Secret Tribe-bal érkezik: a hangzás mellett tehát a látvány tekintetében is igazi különlegességre számíthatunk majd.

A fesztivál második napjának vendége az újvidéki Boris Kovač és a La Campanella Orchestra. A hazájában igazi polihisztorként számon tartott Kovač-ot a 2001-es balkáni háborúra reflektáló The Last Balkan Tango tette Európa-szerte ismertté – zenéje a balkáni népzene, az esküvői, temetési fúvószene és a tangó szívbemarkoló, melankolikus, szinte apokaliptikus hangulatát idézi fel. Utánuk az egyik legfrissebb, leglendületesebb hazai világzenei együttes, a Söndörgő tamburazenekar lép színpadra. A koncert vendége lesz a hazai népzenei élet egyik legismertebb énekesnője, a többszörös eMeRTon díjas Herczku Ágnes is, valamint a nagy múltú, macedón, egykor még nomád zenészcsalád tagja: King Naat Veliov, a Cigányok ideje című Kusturica-filmből ismert Kočani Orkestar alapítója.

A harmadik napon a Yakaza Ensemble és a Fanfara Shavale muzsikál a pécsieknek. A tradicionális török kultúrától kezdve a belső-ázsiai népek hagyományain és a japán zenén át egészen a modern elektronikus effektekig terjed az a zenei-művészeti arzenál, amelyből a Yakaza Ensemble koncertjein ízelítőt kaphatunk: ezúttal egy 19. századi török regényen alapuló zenei-vizuális utazásnak lehetünk részesei. A Fanfara Shavale egy olyan kelet-romániai faluból indult, ahol jószerével minden férfi játszik valamilyen fúvós hangszeren. A tizenegy tagú zenekar a cigány népzenét ötvözi a rezesbanda-hagyománnyal – az együttes által diktált elképesztő tempó azonban magasan kiemeli Fanfara Shavale-t a Balkán-szerte népszerű fúvószenekarok sorából. Az együttes már többször lépett fel Magyarországon, mindenütt elsöprő sikerrel – a Balkán Világzenei Fesztivál lendületes befejezésére számíthatunk tehát tőlük.

Hirdetés