2018. november 20. - kedd

Natacha Atlas (BE)

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
2200, 3900, 5900, 6900 Ft
Időpont: 
2010. november 12. 19:30
Natacha Atlast, ének

"Egy gyémántkehelyre szállt fülemüle" A Melody Maker, egy angol zenei folyóirat jellemezte ezzel a metaforával egykor Natacha Atlast, akinek egyedi hangját leírni talán nem is igazán lehet, azt hallani kell. Magyarországon sokadszorra, de a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán először lép fel, november 12-én, a Művészetek Palotájában.

Natacha Atlas brit anya és észak-afrikai apa gyermekeként látta meg a napvilágot, de az öreg kontinensen, Brüsszelben nőtt fel, miközben időnként az angol iparvárosban, Northamptonban is elidőzött. Ennek az időszaknak köszönheti, hogy négy nyelven – angolul, franciául, spanyolul és arabul – is folyékonyan beszél. Kultúrák valódi kereszttüzében élt, az arab és közel-keleti tradíciók mellett az európai zene is megérintette. Énekes pályafutását night clubokban kezdte, megismerkedett a hastánc rejtelmeivel – mellyel ma is gyakran hevíti amúgy is szenvedélytől fűtött fellépéseit. Az igazi ismertséget a Transglobal Underground hozta meg számára, melynek azután is minden lemezén közreműködik, hogy szólókarrierbe kezdett. Eddigi pályafutása során olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Sinead O’Connor és Sarah Brightman, vagy az avantgárd klasszikus szerző, Jocelyn Pook. Zenéjét nagyra tarja a brit-indiai Nitin Sawhney-i, és a sokoldalú hangszervirtuóz Harvey Brough is, aki Natacha nagy sikerű Ana Hina című albumának zenei rendezője.

Natacha Atlast, énekNatacha Atlast, ének

A november 12-i koncert anyagához főként új albuma, a Mounqualiba szolgáltatja az alapot. Saját bevallása szerint, mint mindegyik albumának, ennek is az a fő célja, hogy az arab és nyugati zenét, a különböző kultúrák stílusait összekösse. S mi tudna könnyedebben szárnyalni kontinensek, kultúrák között, mint egy különleges énekesmadár – mondjuk egy gyémántkehelyre szállt fülemüle?


Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.