Boromissza Tibor emlékkiállítás

Időpont: 
2010. november 16 - kedd (Egész nap) - 2010. december 2 - csütörtök (Egész nap)

Boromissza Tibor festőművész születésének 130. és halálának 50. évfordulóján emlékkiállítással tiszteleg az Óbudai Kulturális Központ.

Boromissza Tibor szófogadó gyermekként katonatiszti pályára lépett, de lelke mélyén könnyen adta fel ezt a karriert a lányszíveket megdobogtató fess tiszt, amikor 1903-ban Ferenczynél megkezdhette festészeti tanulmányait. Majd egy-egy évet töltött Rómában, Párizsban és Münchenben, hogy tovább csiszolhassa technikáját. A világjárás nyitottá tette más területek felé is, több lap munkatársaként is dolgozott, majd 1913-ban megalapította az Eke című folyóiratot. Számtalan kiállítása volt itthon és külföldön is, ahol elismerés övezte a Nagybányai neóst.

2008. június 11. 11:31 - Boromisza Tibor: Erdőszélen. Budai hegyek ©Boromisza Tibor: Erdőszélen. Budai hegyek
Boromisza Tibor: Erdőszélen. Budai hegyek

Munkásságán egyformán nyomot hagyott az erdélyi, a délvidéki és a hazai táj, mivel mindenütt élt egy ideig. Ennek köszönhető gazdag színvilága. S bár egyformán otthonos volt a figurális és a tájábrázolásban is, szívéhez ez utóbbi állt közelebb. Két sikertelen házasság után, már idősödő fejjel köszöntött rá a boldogság. Kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló harmadik házasságában öt gyermeket nevelt. Halála után imádott felesége őrizte emlékét, majd gyermekei vették át a stafétát.

– Mindig arra vágytam, hogy a szüleiméhez hasonló házasságom legyen és megadatott, –mondja Katalin. - Rajzolni mindünket megtanította, de nem kívánta, hogy a festők olykor keserű kenyerét együk. Azt vallotta, a boldogság záloga nem a vagyon, s nem is törekedett arra, hogy javakat halmozzon fel. Mi mind azt szeretnénk, ha unokái és későbbi utódai is büszkék lehetnének a képeire, és örökölnék lenyűgöző jellemét.

Jegyár: 
Ingyenes

Hirdetés