2018. szeptember 18. - kedd

Tót Endre: before Endre Tot

Kinyomtatom...
Helyszín: 
acb Galéria
Időpont: 
2010. december 9

2010. december 9-én, csütörtökön 19 órakor Aknai Katalin, művészettörténész nyitja meg Tót Endre: before Endre Tot kiállítását az acb Galériában.

Tót Endre: Angyalföldi naplórajzTót Endre: Angyalföldi naplórajz

A 2009-ben Kossuth-díjjal is elismert Tót Endre már a hetvenes évek óta aktív résztvevője a nemzetközi művészeti életnek. Pályakezdésekor a hatvanas években Magyarországon akkor újdonságnak számító színes kalligráfiákkal és informel festészettel, rajzokkal foglalkozott. Ezeket a kollázsokat, a pop és minimal artos művek követik. 1968-69-ben részt vett a ma már legendássá vált Iparterv kiállításokon. 1970-71-ben szakítva a festészettel a Semmi/Zéró-, Eső- és Öröm-ideák kibontásának szenteli tulajdonképpen egész későbbi munkásságát, ezekkel a munkáival került be a nemzetközi művészetbe. Talán épp ezért ő maga is sokáig elhanyagolta a korai munkáit, melyeken az elemi erejű, spontán érzelmek, gesztusok telítik meg élettel a papírt és a vásznat. Az ebben az időszakban született Fehér képek, a távol-keleti kalligráfia hatását tükröző kalligráfiái és az Angyalföldi naplórajzok lírai és vad szenvedélyes hangulatát a többnyire egy központi motívum köré rendeződő ösztönös mozdulatok adják. Az Angyalföldi naplórajzok 1965 hónapjainak szószerinti naplórajzai, bár volt hogy egy nap több munka is született – a lelkiállapot ritmusát követő improvizációk, figurák nélkül. A lavírozott tusrajzos kalligráfiákból szinte észrevétlen egy-két motívummal kúszik át a sablonmintákkal, egy-egy felirattal, betűlenyomattal is díszített tusrajzokba, melyeknél még megmaradnak a festői, spontán elemek is. Ugyanakkor a sablonok a popos kalapképeiben folytatódnak. Az acb Galéria kiállításán Tót hatvanas évekbeli papír alapú, festett, rajzolt munkáival, néhány kollázsával találkozhatnak.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Bukta Norbert kiállítása az Óbudai Kulturális Központban.

plakát

A kiállítást szeptember 16-án, 16 órakor Szoboszlai János - tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék - nyitja meg.