Irie Maffia present Diszkó Friszkó, Stereotyp & MC Coppa (A/D), Highlight International (A), Kinetical backed by Basic Sound Band (A)

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. december 16. 20:00 - csütörtök

A karácsony előtti időszak leginkább nagyszabású dancehall-reggae-hiphop-eseményére az A38 Hajón kerül sor – méghozzá ingyenesen.

Az A38 Hajó Zajok a szomszédból elnevezésű, friss osztrák zenéket bemutató sorozatában ezúttal ugyanis az említett stílusok játsszák a főszerepet. Fellép a Magyaroszágon is jól ismert „hardcore dancehall”-producer, Stereotyp a kitűnő berlini MC-vel, Coppával, lesz élő koncert a Basic Sound Band jóvoltából, klasszikus soundsystem-produkció (Highlight International), illetve első alkalommal mutatkozik be az Irie Maffia side projectje, a karibi klubzenékkel operáló Diszkó Friszkó. Mindez – a támogató Osztrák Kulturális Fórum jóvoltából – teljesen ingyen és bérmentve! Ez az A38 karácsonyi ajándéka a budapesti rudeboyoknak.

Amíg hazánk első számú, egyben legnépesebb dancehall-hiphop-funk különítménye, az Irie Maffia (és mindenekelőtt utolérhetetlen énekesnője, Sena) szülési szabadságon van, a tagok nem nyugszanak. A számos projekt közül most a két maffia-alapító, Dermot és Jumo Daddy (azaz Élő Márton és Horváth Gáspár) MC Columbóval közös akciója, a Diszkó Friszkó mutatkozik be. Bár az említett urak Irie Maffia Soundsystem néven rendszeresen nyomtak bulikat, főleg a klasszikus jamaikai soundsystemekre hajazva, ezúttal valami egészen újjal jelentkeznek. A Diszkó Friszkó szakít a hagyományos reggae-vonallal, és elektronikusabb, kluborientáltabb stílusok felé veszi az irányt: new wave dancehall, cumbia, afrohouse, kuduro, hiplife és még ezernyi izgalmas hangzás uralja a hamarosan megjelenő mixtape-et, aminek anyagát, live act formájában, első ízben az A38 Hajón mutatják be.

A bécsi Stefan Mörth, azaz Stereotyp súlyos basszusmenetekkel terhelt, futurisztikus, „hardcore” dancehallja keményen felforgatta a császárváros klubéletét. A perfekcionizmusáról híres, munkamániás Stereotyp saját bevallása szerint idejének kilencven százalékát borospinceként is funkcionáló stúdióban tölti. Itt pakolja össze tökéletesre csiszolt számait, amik valahol a dancehall-dubstep-absztrakt hiphop háromszögének súlypontjában helyezkednek el. Bécs mellett második otthonának tekinti New York-ot. Az uptempo producer nagy meglepetésre a lassú, füstös zenék kiadójához, Kruder és Dorfmeister G-Stone-jához szerződött, de zenéje ettől éppoly tánc- és kluborientált maradt, mint volt. Ezúttal a berlini Coppával, azaz Marvin Hay-jel, korunk egyik legtöbbet foglalkoztatott MC-jével érkezik, aki a hiphop- és elektronikus klubszcéna legkomolyabb alakjaival – többek között Felix Da Housecattel, Marcus Intalex-szel, Kruderrel és Dorfmeisterrel, Roni Size-zal, Adam Freelanddel és másokkal - dolgozott együtt. Lépett már fel Missy Elliott előtt, bolondította már meg a Sziget közönségét: rendkívül sokoldalú, remek hangú és kitűnő előadó.

A Highlight International eleinte „nemzetközi” jelző nélkül, Ausztriában, Linz környékén tevékenykedő DJ-társulás és soundsystem volt. A két alapító, Thizdem és Addvice 2005-ben hozta létre a formációt, de a kezdeti baráti „jugglingok” egy jamaikai utazást követően komolyra fordultak. A magukkal hozott elképesztő mennyiségű zenei inspirációt gyorsan nagyszerű szettekbe konvertálták, így a Highlight hamar Ausztria egyik legkomolyabb soundsystem formációjává vált. A tagok 2007-ben akadtak össze egy barcelonai arccal, Humity Itesszal, így alakult meg a két városaban párhuzamosan működő Highlight International. A DJ crew mára héttagúvá bővült, és az európai dancehall-kultúra komoly nemzetközi hálózatát építette ki. Laza hangulatú bulijaikon egymást érik a különleges dubplate-ek, roots reggae-k, dancehall remixek, és meglepetésként néha befigyel egy-egy jungle-bomba is. Ezúttal a Highlight International négy osztrák pillére érkezik egy nagyszabású DJ-szettre.

A trauni születésű Kinetical Ausztria „legraggább” orgánumával dicsekedhet – a kitűnő MC rekedt patois-ja összetéveszthetetlen, emellett remek ceremóniamester is. Azok közé tartozik, akik érzik közönségük legapróbb rezdülését is, és viharos gyorsasággal képesek vad hangulatot teremteni. Legyen szó kőkemény, zuhogó ritmusú dancehallról vagy klasszikus roots reggae balladáról, Kinetical minden stílusban és műfajban egyaránt otthon van. A torokhangú fiatalember régóta dolgozik együtt a sógorok első számú backing bandjével, a Basic Sound Banddel. Ez a hagyományos felállású kísérőzenekar jóformán minden jamaikai és karibi stílusban otthon van, és számtalan osztrák és nemzetközi reggae-dancehall-előadót „kísért” már – természetesen egyenrangú partnerként.

A program támogatója az Osztrák Kulturális Fórum. A Zajok a szomszédból sorozat következő estjére 2011. február 3-án kerül sor az A38 Hajón, amikor a bécsi gitáros és elektronikus zenész, a nemzetközi kísérleti szcéna nagy egyénisége, Ryuichi Sakamoto és Mike Patton gyakori partnere, azaz Fennesz lép fel.

Hirdetés