2018. szeptember 22. - szombat

Das EFX (USA), Ozon & Busa, Saiid, Kool Kasko

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
3500 Ft, 2700 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. december 17. 23:00
Das EFX, együttes

Folytatódik az A38 Hajó klasszikus hiphop-koncertsorozata, a Flip the Tape. Ezúttal, december 17-én a sorozatban korábban fellépett raptörténelmi előadók (Anti-Pop Consortium, La Coka Nostra) után hasonló kaliberű alakok érkeznek: az „iggity” szövegstílus feltalálói és utolérhetetlen művelői, az abszurd, szabad asszociációs humor nagy képviselői, azaz a Das EFX. A keleti parti duó fellépését a magyar szcéna kiválóságai teszik nagyszabású karácsony előtti hiphop-ünneppé.

A Das EFX, azaz Drayz és Skoob urak duója 2007 után immár másodszor jár az A38 Hajón. Akik ott voltak a három évvel ezelőtti, euforikus hangulatú fellépésen, nagyjából képet kaphattak arról, miért is tartják a Das EFX-et a modern hiphop egyik legnagyobb hatású duójának.

Das EFX, együttesDas EFX, együttes

A nyolcvanas évek végén alakult kettős ugyanis egészen különleges rapstílust fejlesztett ki: nonszensz szófacsarások, végeláthatatlan „iggity”-zés, egymásba kapaszkodó, végeláthatatlan, és már-már az érthetetlenségig kitekert nyelvi játékok, fantasztikus ritmusérzék és vadul áradó flow. Nem véletlen, hogy a Das EFX a kilencvenes évek elejének legnépszerűbb és legnagyobb hatású rapformációi közé tartozott. A They Want EFX vagy a Mic Checka, illetve később a No Diggity egy teljes generáció számára egyet jelentett a technikás rapstílussal. A duó számára az igazi népszerűséget Ice Cube klasszikusa, a Check Yo Self hozta meg, amelyben Drayz és Skoob vendégszövege, a vissza-visszatérő „chiggedy check yo-self” valóságos szállóigévé vált, és nem csupán az afroamerikai szlengben. Már önmagában az feltűnést keltett, hogy egy tőrőlmetszett West Coast-rapper New York-i arcokkal haverkodik, de a „csigidizés” valóságos nyelvi forradalmat indított el. A Das EFX főleg a keleti parti hiphopra volt nagy hatással: Jay-Z-től a Public Enemyig számtalan előadó gyakorolta a duó nyelvtörő rapjét.

Most itt az alkalom, hogy újra megtapasztaljuk, milyen is Skoob és Drayz, e két decens New York-i úriember pörgős fellépése: nagy slágerek, igazi klasszikusok, rengeteg szójáték, szinte követhetetlen asszociációk tömege és elképesztő lazaság.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.

Időpont: 
2018. november 5. 19:00
plakát

Arany János születésének 200. évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből és tollából Derzsi György lelkéből ez a musical-ballada.

Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2018. szeptember 16 - 2018. szeptember 26
4 Pianos

Száz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”.