Üllői Úti Fuck – 22. születésnapi koncert, Népi Papa és a Haverok

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft, 1000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. december 23. 21:00 - csütörtök

Hazánk egyik legnépszerűbb koncertzenekara, az Üllői Úti Fuck új lemezének felvételeit szakítja félbe, hogy e karácsony előtti estén megünnepelje 22. születésnapját. Lesz itt minden, amit megszokhattunk e kitűnő együttestől: pop, rock, rap, funk, mindez átitatva a frontember, Szántó Gábor összetéveszthetetlen, cinikus iróniájával. Az előzenekar pedig a mindig vidám Népi Papa és a Haverok, kegyetlen punkparódiával.

Az Üllői Úti Fuck, Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara immár 22 éves. Az elmúlt évek nem csak a ráncokat sokasították, hanem a koncertek számát, a zenekar szövegvilágára jellemző életuntságot és mélyreható cinizmust is. E hiszonkét év alatt nem vitte túlzásba a lemezkiadást, 1993 óta mindössze két kazettája és „két és fél” lemeze jelent meg.

Sokan nevezik az Üllői Úti Fuckot „az ország legpechesebb zenekarának”, pedig ez a jelző a legkevésbé sem áll. Kitűnő zenészek fordultak meg az együttesben az évek során (többek között Leskovics Gábor is a Pál Utcai Fiúkból), és a lemezhiány ellenére a zenekar jó pár hatalmas slágert adott közönségének, köztük a máig hatásos Esküvőt. Pár éve visszatért a Fákba az első dobos, a Quimbyből is ismert Gerdesits Ferenc, a legutóbbi lemezen Sickratman és Balanyi Szilárd is közreműködött – egyszóval az Üllői Úti Fuck él és virul, a koncertjei pedig éppoly jó hangulatúak, mint régen. Rocktól funkig, groove-októl riffekig terjed a zenekar változatos műfaji spektruma, de feltűnik itt rap, műdal, paródia, és persze mindent áthat Szántó „Faszi” gyilkos iróniája és cinikus humora.

Annál nagyobb az öröm, hogy idén a zenekar, egy basszusgitáros-tagcserét követően újra stúdióba vonult – így a lemezfelvételeket szakítja meg egy születésnapi koncert erejéig. A koncert különlegessége, hogy az állandó tagság mellett ezúttal fellép a lemezeken is hallható fúvóskórus. „Legyen hát az este mindenkié, félreértőké és a bizton állítóké épp úgy, mint a félreértetteké. Szóljon a rock, táncoljunk, vigadjunk, rajtunk nem fog múlni és látszani az idő. Két óra megfeszített figyelem, harsány hangulat, visszafogottan pikáns konferansziék, ez az Üllői úti Fuck” - ezt mondja Szántó Gábor, a zenekar frontembere és lelke, és bizonyosak lehetünk abban, hogy betartja az ígéretét.

2009. december 17. 23:01 - Üllői Úti Fuck ©Üllői Úti Fuck
Üllői Úti Fuck

Az előzenekar, a Népi Papa és a Haverok saját bevallása szerint leginkább egy 15 évet késett gimnáziumi zenekarra emlékeztet, és ezt ebben az esetben öndicséretként kell felfognunk. „Posztpunkos zene klarinéttal” - és ha még hozzátesszük a kegyetlen tinihumort, a szégyentelen szintipop-merényleteket, a bájosnak kevéssé nevezhető vokálokat, akkor előttünk áll Budapest egyik legkülönösebb, ugyanakkor mélyen felforgató zenei jelensége. Punk, pop és rock keveredik a Népi Papa színpadi drámájában, és a helyzetet jól jellemzi a zenei újságírókból, indie-zenészekből és hasonló kétes alakokból verbuválódott gárda egyik tagjának (ő az újságíró) nyilatkozata: „nagyon sajnálom, hogy nem tudok zenélni”.