2018. április 27. - péntek

Falak helyett szavak

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. január 24 - 2011. február 6

Ki vagyok én?  Mi határoz meg engem?  Miként látom a Másikat? Igénytelennek, érthetetlennek, irigylésre méltónak vagy hozzám hasonlónak? – ezek a kérdések különösen sokat foglalkoztatják a kamaszkori, fejlődő személyiséget. Az igazán komoly kérdés azonban ezekből következik: Hogyan élhetünk együtt, és nem csupán egymás mellett?

Minden ember egy külön világ, de egyes emberek ráadásul a többséghez képest külön világban is élnek – ez a világ néha kegyetlennek tűnhet; annak legalábbis, aki észreveszi.
A kirekesztés talán egyfajta önvédelem – vagy még inkább: önvédelemmel magyarázzák. A biztonságosnak érzett saját világ védelmére azonban éppen nem nyújt megoldást! A különböző társadalmi–kulturális csoportok függnek egymástól. Egyik nem lehet a Másik nélkül. A Másik világának megismerése a tudás biztonságát adja, és teljesebb, színesebb képet ad a saját világról is. Hogyan lehet megismerni a másik világát? Falak emelése helyett szavakkal…

Falak helyett szavakFalak helyett szavak

A Falak helyett szavak interaktív kiállítást három iskola diákjai közreműködésével hozta létre az Artemisszió Alapítvány: a tárlat a fiatalok szemével, az ő vizuális kultúrájukon és kifejezési eszközeiken keresztül mutatja be milyen másnak lenni, milyen a másságot látni, feldolgozni, elfogadni. A kiállítás a helyi pedagógusok által vezetett, művészeti és etnográfiai műhelyfoglalkozásokra, három tematikus pillér – a kulturális sokszínűség, a kirekesztés és az együttélés – köré épít. Az anyagot a fiatalok által készített montázsok, tablók, életútinterjúk színesítik.

A Budapesti Művelődési Központ 2011. január 24. és február 6. között látja vendégül a szemléletformáló kiállítást, melynek keretében az iskolai csoportokat és ifjúsági szakembereket ingyenes tárlatvezetési alkalmakra is várják.

A programhoz kapcsolódóan az intézmény január 25-én esélyegyenlőségi tematikájú fórumot szervez érdeklődő nonprofit, valamint kulturális szakemberek számára. A „Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség” című, érzékenyítő tréninggel támogatott fórumon tanácsadói segítséggel járják körbe a résztvevők az esélyegyenlőség–egyenlő bánásmód témakörét, a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítésének főbb szempontjait.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Garay Nagy Norbert: Boateng Kármen Stephanie

Budapest új kiállítóterében, a Budai Várban található Mikve Galériában, több hazai hírességről készült festményt is felfedezhetünk.

Munkácsy Mihály Párizsi enteriőr Olvasó nő

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei.

plakát

A francia Michel Bouvet a világ egyik legkeresettebb kulturális plakáttervezője.