Európa újra mozizni megy!” – Tizedik alkalommal rendezik meg az egyik legnagyobb összeurópai filmünnepet, amelyen tavaly 40 ország 700 mozijában több mint 90.000 néző vett részt.
Ismerje meg Európa ízeit egy időben az Észt Nemzeti Múzeum és a portugál Portimão-i Múzeum látogatóival. A kiállítás alkalmával nemcsak 9 európai ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is.
Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Ha kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, nemzetenként eltérő felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el hozzánk!
Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A 9 uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.
Az országok valamennyien egy-egy különböző termékeket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export - főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.
A tárlat mind a 9 országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.
A búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.






















