Egy csipetnyi Európa

Időpont: 
2011. január 26. 0:00 - szerda - 2011. augusztus 31. 0:00 - szerda

Ismerje meg Európa ízeit egy időben az Észt Nemzeti Múzeum és a portugál Portimão-i Múzeum látogatóival. A kiállítás alkalmával nemcsak 9 európai ország legjellemzőbb élelmiszerét ismerhetjük meg közelebbről, hanem a nemzetek közötti különbségeket is.

Miért fontos Csehország számára a sör? Miért a halat mutatja be nemzetük legfontosabb élelmiszereként Skócia? És miért választottuk mi magyarok a gabonát? Ha kíváncsi a legkülönbözőbb táplálékok eredetére, nemzetenként eltérő felhasználására és hogy melyik mentette meg népét az éhínségtől, látogasson el hozzánk!

Az elképzelés lényege egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely az európai élelmiszertermelésről és -fogyasztásról szól. A 9 uniós ország múzeumai ezen tárlat segítségével szeretnék az embereket az étkezési módokról szóló eszmecserére buzdítani. Tájékoztatást adunk a nemzetek közötti különbségekről és hasonlóságokról, az idők során változó trendekről és arról, hogy milyen kihatással vannak fogyasztási szokásaink a környezetre és az éghajlatra.

Az országok valamennyien egy-egy különböző termékeket választottak bemutatásra, de mindegyik mögött hasonló volt motiváció. Hagyomány, szimbolizmus, büszkeség, tudás és export - főként ezek szolgáltak minden egyes választás alapjaként. Az elmúlt három év leforgása alatt a résztvevő múzeumok munkatársai Svédországban, Szlovéniában és Skóciában találkoztak azzal a céllal, hogy eszmecserét folytassanak a tárlattal kapcsolatos ötleteikről és terveikről. Az eredmények egyetlen kiállításba tömörültek, melynek koordinálását és kilenc példányban történő elkészítését a svéd Munkamúzeum végezte.

A tárlat mind a 9 országban egy időben kerül bemutatásra 2011. január 26. és augusztus 31. között. Ennek kiegészítéseképpen az egyes múzeumok részletesebben is bemutatják a saját országuk számára választott élelmiszercikket.

A búza a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövénye. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. A táplálkozáson kívül használati- és dísztárgyakon, az irodalomban, népdalokban, a vallási életben lépten-nyomon felfedezhetjük a búzát, a magyarság táplálékot szolgáltató, egyszersmind szimbolikus erejű gabonanövényét. Napjaink korszerű táplálkozás iránti igénye újabb irányt mutat a búzafűlé felhasználását ajánlva. A búzafű levét fogyasztva sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Hirdetés