Transit – Határtalan Táncok

Helyszín: 
Időpont: 
2011. február 5. 19:30 - szombat

A Presidance Company 2008-ban alakult azért, hogy a páratlan magyar kultúrkincset újszerűen felhasználva – ám értékét megtartva – olyan 21. századi táncprodukciókat hozzon létre, mely minősége és különlegessége révén minden korosztály tetszését és elismerését elnyeri.

2010. őszén mutatták be legújabb, Transit című produkciójukat. Február 5-én egy a premierhez képest már felújított, magyar néptánc és amerikai hip-hop elemekkel kiegészített előadás kerül színpadra a Stefánia Palotában – korábban ugyanis a tv2-n futó Megasztár táncjeleneteiben a társulat tagjai szerepeltek, így nem jutott idő az eredetileg tervezett produkció összes koreográfiájának begyakorlására.

A két felvonásos előadás – a Transit nevéből adódóan – egy repülőtéri váróteremben játszódik. A társulat színes, izgalmas világgá varázsolja a kényszerű várakozás helyszínét és óráit. Ki gondolná, hogy mennyi minden történhet a „földhöz ragadt” légi utasokkal a személytelen, szürke várócsarnokban!

Vári Bertalan, a Presidance Airlines kapitánya - a társulat művészeti vezetője, Harangozó-díjas táncos koreográfus - olyan produkciót álmodott színpadra, amely a társaság járatán akkor is körberöpít a világban, ha légtérzár miatt egyhelyben toporgunk.
A táncosok és zenészek egymás után fűzik sorba a tranzitban várakozó nemzetközi társaság táncait, zenéit, s bár a gép nem száll fel, az idő repül. A kezdő ritmust megadó Taiko doboktól a bouzouki, az ír furulya, a djembe, a spanyol gitár, a szaxofon és más hangszerek veszik át a szót, egzotikus hangzásvilágú zenei aláfestést adva a táncokhoz, történetekhez.

Gondolán érkezik a velencei karneválba a szívtipró hajós, tanúi lehetünk egy tradicionális zsidó esküvői ceremóniának, lakodalomnak. A spanyol flamenco, az ír sztepptánc, a görög szirtaki sodró lendületét időnként lírai, romantikus, játékos jelenetek, énekszólók ellenpontozzák, hogy a végén vérpezsdítő, mulatós cigánytáncban érje el csúcspontját a hangulat.