2018. november 19. - hétfő

Baráth Ferenc: Szempontok

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. február 10 - 2011. március 16

2011. február 10-én, csütörtökön 17 órakor Orosz István grafikusművész nyitja meg Baráth Ferenc "Szempontok – Plakátok és térgrafikák" című kiállítását a Budapest Kiállítóteremben.

Baráth Ferenc: SzempontokBaráth Ferenc: Szempontok

Baráth Ferenc az egykori Jugoszláviában fekvő Magyarkanizsán született, 1946-ban. A belgrádi Képzőművészeti Akadémián végzett 1969-ben, majd az újvidéki Fórum Kiadó szerkesztőjeként dolgozott 1992-ig, és színházi plakáttervezőként vált híressé. Ekkor Magyarországra költözött, azóta is itt él és dolgozik. 1994-ben megalapította a Baráth Grafikai Stúdiót. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Vajdasági Művészeti Egyesületnek, a Magyar Plakát Társaságnak és a Hungartnak. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt világszerte, többször elnyerte az év legjobb plakátja díjat az egykori Jugoszláviában és Magyarországon is. Kiállításunkon híres plakátjait és újabb térgrafikáit láthatja a közönség.

"Baráth Ferenc plakátjai drámai motívumokkal ragadják meg a néző figyelmét. Alkotó módon mintázza meg, vázolja fel és keveri a fotót a grafikával. Plakátjaiban a vizuális üzenet megértéséhez alapvető fontosságú az erős tipográfiai elemek használata. Baráth Ferenc plakáttervei izgalmasan többrétegűek, zavarba ejtik hagyományos gondolkodásunkat és arra késztetnek, hogy új szemszögből szemléljük a világot." - Kari Piippo

"Térgrafikái harmonikus és arányos kompozíciós megoldásaikkal, artisztikus eleganciájukkal és sziklaszilárd szerkezetükkel arról győznek meg bennünket, hogy van remény az évszázadok és az évezred fordulóján bennünket sújtó korszak-válságok szellemi áthidalására. Hiszen szépsége mellett ez a művészet az elveivel is hat. Voltaképpen Baráth Ferenc, a művész, sajátságos receptet kínál fel nekünk – a ,,geometriai racionalizmus elvével lehetséges megtalálni a rendet a káoszban, a konstrukció és építés elvével pedig szembe lehet szállni a destrukcióval." - Sava Stepanov

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.