Binder Károly szerzői estje

Jegyár: 
1700, 2900, 3700 Ft
Időpont: 
2011. február 11. 19:30 - péntek

2011-ben a Művészetek Palotája új jazzkoncert-sorozatot indít Jazz Műhely címmel. Az öt éven át nagy sikerrel zajló Hétfő Esti Jazz széria átlényegül – a koncertek nem kizárólag a hét első napján lesznek majd hallhatók, de a sorozat küldetése alapjaiban nem változik: ahogy eddig is, elsősorban a hazai jazzélet prominensei mutatkoznak majd be különleges felállásokban, nem egyszer új lemezanyagot bemutatva, gyakran nemzetközi vendégművésszel kiegészülve. Az új sorozatban továbbra is máshol nem hallható, kizárólag a Fesztivál Színház színpadára szánt produkciókat élvezhet a közönség.

A sorozat idei első fellépője Binder Károly zongoraművész lesz, aki szerzői esttel ajándékozza meg rajongóit február 11-én. A koncert elején Binder két zongorára (egy normál és egy preparált hangversenyzongorára) írt szerzeményei csendülnek fel, ezt követően pedig három kiemelkedően tehetséges tanítványával, Lachegyi Mátéval, Pozsár Mátéval és Varga Gáborral ad elő négy-, hat- és nyolckezes darabokat, ami már önmagában kuriózumnak számít az improvizatív zenében. Az est záró részében Binder régi zenésztársa, az őt mindenféle zenei kalandra lelkesen követő és hívó Borbély Mihály multiinstrumentalista csatlakozik hozzá szaxofonon és tárogatón. Nemcsak attól válik az előadás rendkívülivé, hogy nagyobb részben új, még sosem hallott Binder-szerzemények alkotják a műsort, de az által is, hogy a csúcsponton tíz kéz, azaz a négy zongorista és Borbély Mihály együtt muzsikál.

2006. szeptember 18. 20:26 - Binder Károly ©Binder Károly
Binder Károly

A Binder Music Manufactory lemezkiadó eddig hetvennél is több hanglemezt és DVD-t adott ki, csaknem félszáz a különösen termékeny zongorista-zeneszerző saját neve alatt jelent meg. Binder Károly, aki egyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz tanszékének vezetője, évtizedek óta elkötelezett pedagógus, ám azzal is segíti legkiválóbb tanítványait, hogy lemezfelvételhez juttatja őket. A Varga Gábor Jazz Trio From the Danube to West című korongja 2008-ban, Lachegyi Máté Double Standard című CD-je pedig 2009-ben látott napvilágot. Legutóbbi közös felvételeit Borbély Mihállyal, a New Sounds I.–II.-t lelkes hangú kritikák méltattak a hazai szaksajtóban, köztük a Gramofon magazinban. Ugyanitt ezt olvashatjuk A törött szárnyú madár hazatérése című 2009-es szólólemezéről: „Összetéveszthetetlenek ezek a mély értelmű, rendkívül nagy ívű, mesteri kompozíciós érzékkel rögtönzött darabok, melyeknek minden hangjában a lehető legőszintébben rezonál a muzsikus lelke.” Bartók és Kodály, jazz és népzene, patakcsobogás és madárdal – mind ott bújik Binder Károly zenéjében.

Hirdetés