2018. november 15. - csütörtök

Kilian Leonard Dax: Átélt alternatívák

Kinyomtatom...
Helyszín: 
MUSEION No. 1 Galéria
Időpont: 
2011. március 3 - 2011. március 11

A nyolcvanas évek nyugat-európai alternatív mozgalmainak elméletei mára nagy mértékben a mindennapi élet valóságává váltak. Kilian Dax képzőművész, dizájner és építész munkássága is e gondolatvilág jegyében jött létre. A budapesti MUSEION No. 1 Galéria március 3-án nyíló kiállításán egy térkompozícióval, táblaképekkel, reliefekkel, digitális reliefekkel és szobrokkal találkozhat a közönség.

Kilian Leonard Dax: PapierKilian Leonard Dax: Papier

Az alternatív kultúra a fenntartható fejlődést, a természettel való kibékülést írta zászlajára. Olyan high-tech technológiák bevezetésére törekedett, amelyek hosszú távon segítik a természettel való harmonikusabb együttélést. Az alternatív mozgalom a szellemi élet más területein is új utakat keresett, a múltba is visszatekintve olyan kulturális értékeket hozott a felszínre, amelyek már régen elfeledettnek tűntek. Dax, aki munkásságát a huszadik századi konstruktivizmus alapjain építette fel, formavilágát az alternatív gondolatvilág sodrása mentén két olyan ősi, kora-kőkorszaki kultúra újrafelfedezésével gazdagította, amelyek az európai kultúra kialakulásában fundamentális szerepet játszottak. Az egyik a megalit kultúra Nyugat-Európában, a másik a kárpát-medencei Vinca kultúra, amely az írásbeliséget létrehozta, és az építészetben korához képest high-tech minőséget produkált. Kerámiáiban és a szobrászatban rendkívül magas színvonalú munkákat hozott létre, évezredekkel a megalit kultúra kialakulása előtt.

A digitális technológiákkal is dolgozó művész ilyen módon kapcsolja a XXI. század művészetét az európai kultúra 8000 éves alapköveihez: az íráshoz, az építészethez és a művészethez. Mint mondja: "...célom saját európai kultúránk alaposabb megismerése, több ezer éves értékeinek átmentése a jövőbe, és egy új integráló esztétikai rendszer kialakítása. Ezen dolgozom tizenöt éve, ennek bemutatását szolgálja a jelenlegi kiállítás is." A tárlaton kiemelt munkákat láthatunk ebből a művészi témakörből. - Károlyi Júlia

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.