Kilian Leonard Dax: Átélt alternatívák

Időpont: 
2011. március 3. 0:00 - csütörtök - 2011. március 11. 0:00 - péntek

A nyolcvanas évek nyugat-európai alternatív mozgalmainak elméletei mára nagy mértékben a mindennapi élet valóságává váltak. Kilian Dax képzőművész, dizájner és építész munkássága is e gondolatvilág jegyében jött létre. A budapesti MUSEION No. 1 Galéria március 3-án nyíló kiállításán egy térkompozícióval, táblaképekkel, reliefekkel, digitális reliefekkel és szobrokkal találkozhat a közönség.

2011. február 20. 19:57 - Kilian Leonard Dax: Papier ©Kilian Leonard Dax: Papier
Kilian Leonard Dax: Papier

Az alternatív kultúra a fenntartható fejlődést, a természettel való kibékülést írta zászlajára. Olyan high-tech technológiák bevezetésére törekedett, amelyek hosszú távon segítik a természettel való harmonikusabb együttélést. Az alternatív mozgalom a szellemi élet más területein is új utakat keresett, a múltba is visszatekintve olyan kulturális értékeket hozott a felszínre, amelyek már régen elfeledettnek tűntek. Dax, aki munkásságát a huszadik századi konstruktivizmus alapjain építette fel, formavilágát az alternatív gondolatvilág sodrása mentén két olyan ősi, kora-kőkorszaki kultúra újrafelfedezésével gazdagította, amelyek az európai kultúra kialakulásában fundamentális szerepet játszottak. Az egyik a megalit kultúra Nyugat-Európában, a másik a kárpát-medencei Vinca kultúra, amely az írásbeliséget létrehozta, és az építészetben korához képest high-tech minőséget produkált. Kerámiáiban és a szobrászatban rendkívül magas színvonalú munkákat hozott létre, évezredekkel a megalit kultúra kialakulása előtt.

A digitális technológiákkal is dolgozó művész ilyen módon kapcsolja a XXI. század művészetét az európai kultúra 8000 éves alapköveihez: az íráshoz, az építészethez és a művészethez. Mint mondja: "...célom saját európai kultúránk alaposabb megismerése, több ezer éves értékeinek átmentése a jövőbe, és egy új integráló esztétikai rendszer kialakítása. Ezen dolgozom tizenöt éve, ennek bemutatását szolgálja a jelenlegi kiállítás is." A tárlaton kiemelt munkákat láthatunk ebből a művészi témakörből. - Károlyi Júlia

Hirdetés