Sandwell District (UK) – Regis & Function play live, Isu, Dork

Helyszín: 
Jegyár: 
2700 Ft, 2200 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. március 19. 22:00 - szombat

Az A38 Hajó és a két Technokunst-rezidens, Isu és Dork által életre hívott sorozat célja, hogy bemutassa, milyen is a techno „igazi” arca: mély, rafinált, ötletes és természetesen táncolható. Ennek jegyében igyekszik havi rendszerességgel elhozni Budapestre a műfaj aktuális megfejtőit, mit például most a Sandwell District nevű formációt.

Az egyszerre kiadó, művészeti kollektíva és színpadi produkció Sandwell District tökéletes példa az angol-amerikai „különleges viszonyra”. Blair és Clinton nyomán a brit Karl O'Connor (Regis) és a New York-i David Sumner (Function) hozta létre a tiokzatos labelt, amelynek nemhogy weboldala nincs, de a kapcsolatot a külvilággal mindössze egy, a lemezeik borítóján feltüntetett fax-számon keresztül tartják. Annyit azért lehet tudni, hogy a techno-szcéna egyik központjában, Berlinben tesznek-vesznek, és a Sandwell District a világ egyik legforróbb és legaktuálisabb elektronikuszenei történése (fesztiválok 2010-ben: Elevate, Sónar, Code, Redrum stb.), illetve az underground zenei média jelenlegi kedvence. A színpadon Regis sokszor kíméletlenül döngölő sötét elektronikáját jól ellensúlyozza Function deep minimálba hajló, finom, elegáns játéka. Reggelbe nyúló live act egy rakás régi analóg Roland kütyüvel, kontrollerekkel, almás laptopokkal; egy pulzáló gépezet, hipnotikus, egyben felszabadító és nagyon-nagyon táncoltató halál-pop!

2008. november 29. 13:25 - Sandwell District (UK) ©Sandwell District (UK)
Sandwell District (UK)

Regis, vagyis Karl O’Connor a brit elektronikus zene „fekete” eminenciása, aki hírnevét többek között megalkuvást nem ismerő természetével, valamint termékeny és minőségi munkájával szerezte. A kilencvenes évek elején kezdett aktívan zenélni, 1993-ban pedig megalapította a Downwards labelt – egy kiadót, amit a sajátjához hasonló, sötét, hipnotikus, már-már ipariba hajló zenék támogatására hozott létre. Mivel ilyenből nem sok volt, nyitni pedig O’Connor nem volt hajlandó, a Downwards megmaradt pálya- és zenésztársainak (Surgeon, Female, Function, Raoul Delgado) – és ezzel a kemény maggal szépen, lassan, észrevétlenül Európa egyik legbefolyásosabb kiadójává nőtte ki magát. Jellemző, hogy amikor a Tresor kiadta Against Nature című EP-jüket, Regis annyira elégedetlen volt a németek által kevert „lágy” hangzással, hogy az egész lemezt újra megjelentette a Downwardson, saját szájíze szerint. Regis egyszerűen nem áll meg: Surgeonnel a 2000-es évek elejétől működteti aggresszív, törzsi-ipari „mészárszékét”, a British Murder Boys formációt, jelentet meg anyagokat Kalon és CUB álnevek alatt, Sandra Electronics néven dolgozik a Silent Servanttel, és még sorolhatnánk.

A New York-i Function, vagyis Dave Sumner Regis régi zenésztársa, számos formációban játszottak együtt (Portion Reform, Diversion Group). Karrierje a ’90-es évek elején kezdődött a híres Limelight klubban, ahol Jeff Millsszel együtt volt rezidens. 2007-es Berlinbe költözése óta Európában is egyre több figyelmet kap minimalista, hideg, karcos, furcsa mód mégis fülbemászó technója – nem csoda, hogy egy-egy EP-je 5-6 hétig is szerepelt már a Beatport első helyein.