WH - Shakespeare-szonettek

Jegyár: 
1200, 1600, 2500 Ft
Időpont: 
2011. április 10. 20:00 - vasárnap

Márkos Albert 2006 őszén alapította meg a W.H. formációt, hogy megmutassa, hogyan szólnának a legnagyobb drámaíró versei a 21. század zenéjébe ágyazva. Az együttes énekese, a magyar hip-hop- és jazz-élet meghatározó hangja, MC Sena énekli, szavalja, rappeli és suttogja a bárd örök sorait, ezúttal a Művészetek Palotájában, április 10-én.

Az együttes nevét attól az úriembertől kölcsönözte, akinek Shakespeare a verseit ajánlotta - „To Mr. W. H” - és akinek kilétéről annyi elmélet látott már napvilágot. Az egyre nagyobb hírnévre szert tévő projekt eredményeként a szonettek kiadásának 400. évfordulóján, 2009-ben az együttes megjelentette saját feldolgozásait, Shakespeare’s Sonnets címmel. Az album pozitív kritikákat kapott, több újságíró is kiemelte a 13 megjelent dal sokszínűségét, és a felvétel kiváló hangzását, hangminőségét.

2009. június 11. 11:08 - W.H., együttes ©W.H., együttes
W.H., együttes

A műfaji változatosságot a Művészetek Palotája közönsége is élvezheti, hiszen a koncerten ugyanúgy megjelenik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe Musik, a free jazz, a modern jazz, az abstract hip-hop és a spoken word, mint a nagysikerű albumon, a vájt fülűek pedig felfedezhetik a dalszerzők által elrejtetett zenetörténeti utalásokat. Shakespeare sorai eredeti formájukban, angolul hangzanak el, ám a versek facsimiléi mellett a magyar fordítás is megjelenik majd a kivetítőn. Az élményt a számos produkcióban bizonyító VJ, Vajna Balázs vizuális showja teszi teljessé.

Az együttes tagjai mind szerteágazó zenei múlttal rendelkeznek, előadók és szerzők is egyaránt:

  • Dagadu Veronika Sena Ghánában született, édesanyja magyar, apja ghánai. Sena 2001-ben kezdte karrierjét Budapesten a freestyle hip-hop műfajában. Első albuma, „Sena First One” azonnali sikert hozott, s koncertek, fellépések egész sorát eredményezte.
  • Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Klasszikus zenei tanulmányait itt kezdte, és itt is fejezte be. 1992 óta improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik, számost színpadi mű és film zeneszerzője. 1993 óta él Magyarországon.
  • Gryllus Samu 1976-ban született. 2001-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz – basszusgitár szakán. 2000 óta a bécsi Zeneakadémia zeneszerzői, valamint alkalmazott zene és média zeneszerzés szakán tanul.
  • G. Szabó Hunor 1979-ben született Mezőtúron. Érettségi után Pestre költözött, ahol zeneelméletet és zongorát tanult, ill. a magyar népzenével is foglalkozott. 1999-2004 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-dob folytatta tanulmányait.
  • Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable – vetítés, videotechnika