Tóth Menyhért: Fényima

Helyszín: 
Időpont: 
2011. március 25. 0:00 - péntek - 2011. május 15. 0:00 - vasárnap

2010. december 10-én a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezett Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával megnyílt a Pécsi Galéria Kiállítótere a Zsolnay Negyedben, ahol idén is érdekes tárlatokat tekinthet majd meg a nagyérdemű. A sorozat Tóth Menyhért (1904-1980) festőművész ”FÉNYIMA” című kiállításával kezdődik, mely március 25-én 17 órakor nyílik meg.

Tóth Menyhért a 20. századi magyar képzőművészet talán legegyetemesebb érvényű életművének alkotója volt. Tette mindezt úgy, hogy alapvetően öntörvényű, mindig a saját útját járó művész volt, aki szándékosan sohasem törekedett arra, hogy az aktuális nemzetközi trendeket kövesse. Az elmúlt néhány évtized hazai művészetét elárasztó irányzat-lovag szerepet betöltő alkotókkal szemben valóban egyedit, sehova nem sorolhatót, érdemben utánozhatatlant hozott létre, amely éppoly európai, egyetemes, mint amennyire magyar. Tóth Menyhért életművét még hitelesebbé teszi, hogy élete legnagyobb részében távol maradt művészeti életünk mocsarától, tiszta lényét soha sem tudták bepiszkítani, életművéhez méltó díjat (Kossuth-díj) is csak halála után tíz évvel kapott.

2011. március 18. 15:09 - Tóth Menyhért: Fényima ©Tóth Menyhért: Fényima
Tóth Menyhért: Fényima

A kiállításon szereplő alkotások a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből származnak, ahol a művész legtöbb alkotása, Tóth Menyhért életművének több mint kilencven százaléka található. Fő műveit (pl. Afrika; Gea; Betlehemesek; Macskalány) ott őrzik néhány kivétellel, azonban ezúttal a nagyközönség és a szakma számára egyaránt ismeretlen vagy kevésbé ismert, kiállításon még be nem mutatott alkotásait is láthatjuk.

Hirdetés