2018. november 16. - péntek

A táncból partitúra lesz

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. április 5 - 2011. április 6

Két nap alatt három helyszínen három esemény Norah Zuniga Shaw tánckutató vezetésével arról, hogyan foglalhatók kottába a kortárs tánckompozíciók. A Goethe Intézetben április 5-én, kedden 18 órakor kezdődő prezentáció táncosoknak, építészeknek, animációs filmeseknek, képzőművészeknek és programozóknak egyaránt új perspektívákat nyújt.

Ami a zenében már régóta magától értetődő, a táncban messze nem az: még pár éve sem létezett szisztematikus táncos partitúra, vagyis mozgásfolyamatokat és koreográfiákat leíró egységes rendszer. Ezért döntött úgy korunk egyik legnevesebb koreográfusa, a közel 40 éve Németország- ban élő és alkotó amerikai William Forsythe, hogy nekilát egy új rendszer kidolgozásának.

Társulatának tagjaival gyűjteni kezdte az ötleteket arról, hogyan lehetne az interneten ábrázolni a táncot. Az eredmény egy, más művészeti ágak képviselői és tudósok részvételével 2013-ra megvalósuló mozgás-adatbank, mely a koreográfusi gyakorlat kutatását és oktatását kívánja segíteni. Segítségével átfogóvá és könnyen hozzáférhetővé válik a tánccal és struktúráival kapcsolatos tudás: a laikusok jobban megérthetik egy koreográfia struktúráját, a profik pedig táncosi, táncoktatói vagy koreográfusi tevékenységük során fordíthatják hasznukra az anyagot.

Norah Zuniga Shaw tánckutató 2011. április 5-én és 6-án két workshop és egy előadás keretében mutatja be a táncos koreográfiák rögzítésének ezt a forradalmi, táncosoknak, építészeknek, animációs filmeseknek, képzőművészeknek és programozóknak egyaránt új perspektívákat nyújtó módszerét.

Workshopok és előadások Budapesten:

  • április 5., 9.00-12.00: angol nyelvű workshop a Budapest Kortárstánc Főiskolán – előzetes bejelentkezésre
  • április 5., 18.00: előadás szinkrontolmácsolással a Goethe Intézetben (Budapest, Ráday u. 58.)
  • április 6., 10.00-13.00: angol nyelvű workshop a Trafó Stúdióban – előzetes bejelentkezésre
Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

Hegedűs D. Géza köszönti Galambos Erzsit

Pénteken, október 26-án ünnepelte a József Attila Színház társulata Galambos Erzsit, aki épp hetven éve lépett a világot jelentő deszkákra.